Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Kissherceg Előzmény: #715564

Sinergy-vel megerősödött feltörekvő energetikai csoport mind árbevételét, mind EBITDA-szintjét jelentősen növelte 2015 első felében

Árbevételét 37, EBITDA-szintjét 24 százalékkal növelte az ALTEO Group az idei első fél évben a múlt évi bázisidőszakhoz képest. Az eredményesség jelentős javulása többek között a május elején sikeresen lezárt Sinergy-akvizíciónak és az egyre jobban teljesítő energiakereskedelmi üzletágnak köszönhető. Az alternatív energetikai szolgáltatások folyamatos bővítésével a feltörekvő energetikai csoport tovább halad nagyvállalati stratégiájának megvalósítása terén, amelynek fókuszában az átfogó „smart energy management” szolgáltatások állnak.

Az ALTEO Group árbevételét 37 százalékkal, 4.146 millió forintra növelte 2015 első hat hónapjában, az EBITDA-szintű eredmény pedig 24 százalékos növekedéssel 546 millió forintra emelkedett.

„Az eredménymutatók kapcsán fontos elmondani, hogy azokban még csak kettő – a májusi és a júniusi – hónapokra vonatkozóan szerepelnek a Sinergy számai” – utal Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója az idei első hat hónap leghangsúlyosabb változására a vállalatcsoport eredménytermelő képességének vonatkozásában.

A Sinergy akvizíciójának sikeres májusi zárása hatott az árbevételi struktúra alakulására, hiszen korábban az ALTEO Group nem nyújtott külső erőműveknek üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat, míg most ez 7 százalékos súllyal van jelen a számokban. A villamosenergia-kereskedelem 48, a hőértékesítés 28, a villamosenergia-termelés pedig további 14 százalékkal járult hozzá a bevételekhez.

„Habár a számokat nézve nem tűnik jelentősnek az üzemeltetési és karbantartási szolgáltatások nyújtása az ALTEO Group üzletmenetében, az mégis egy fontos eleme lesz a jövőben a vállalatcsoport sikerességének. Ennek megléte ugyanis elengedhetetlen a smart energy management – nagyvállalati stratégiánk alapvetésének – biztosításához” – emeli ki az árbevételi struktúra átalakulása kapcsán Ifj. Chikán Attila, a vállalatcsoport vezérigazgatója.

Köszönhetően a Sinergy által a vállalatcsoportba érkező villamosenergia-nagykereskedelmi tevékenységnek, az ALTEO Group jelentősen tudta erősíteni pozícióit a villamosenergia-kereskedelem területén is. A végfogyasztókat kiszolgáló kiskereskedelmi üzletág, folytatva az elmúlt évek dinamikus bővülését, 22 százalékkal, 266 millió forinttal növelte bevételeit, miközben a Sinergy révén a csoportba került virtuális erőmű (VPP) 510 millió forintos bevételt termelt a nagykereskedelmi szegmensben. „Ezek együttes hatásaként, az áram kis- és nagykereskedelmi tevékenységek révén az üzletág 67 százalékkal növekedett” – emeli ki Ifj. Chikán Attila, aki szerint ez a szinergia a jövőben is jelentős potenciált rejt magában a csoport eredménytermelésében.

A megnövekedett vállalati méret, a bővülő erőműpark és a Sinergy-vel együtt érkező egyéb eszközök, a továbbértékesített villamos energia volumenének és az energiatermeléshez használt földgáz mennyiségének növekedése, illetve a jelentősen kibővült személyi állomány óhatatlanul magával hozta a közvetlen ráfordítások 33 százalékos növekedését is. A szigorú költséggazdálkodásnak és a tervezett, a szinergiákat kihasználó üzemeltetésnek köszönhetően azonban ennek mértéke 4 százalékkal elmarad az árbevétel-növekedés 37 százalékos értékétől. A közvetlen ráfordítások összege 2015 első felében 3.323 millió forintot tett ki.