Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

matgab Előzmény: #713819

Na pont erre mondtam, hogy a royaltyt is meg kellene adóztatni...

Amúgy a cikkben ahhoz képest, hogy adószakértő írta elég sok hozzá nem értő vagy pongyola megfogalmazás van.

Pl. A royalty összegével az adóalap nem csökkenthető max az adózás előtti eredmény, ami viszont nyilván a végső adóalap kiindulási pontja.

Az hogy mekkora társasági adót mutat ki a Tesco a hazai beszálmolójában és mennyit a nemzetköziben az két külön dolog. Pl. IFRS szempontjából a helyi iparűzési adó is társasági adó soron kell bemutatni, míg a magyar beszámolóban ez egyéb ráfordítás. Egy TESCO sztem HIPA-t elég sokat fizet sztem.

Az adóalap csökkentő tételekről nem igazán van információnk, márpedig a Magyarországon hagyott 2,5 milliárd után a cikk szerint csak 57 milliót fizetett a cég a 250 millió helyett. De ezt okozhatja pl. az is, ha a cég az eszközök értékcsökkenési leírást az adótörvénynél degresszívebb módon írja le, vagy volt elhatárolt vesztesége, azaz önmagában ez az információ nem mond semmit.

Szóval mondanám egy populista szakmaitlan cikknek.

Mindamellett az biztos, hogy az egy elhibázott lépés volt anno a szoci kormnyok részéről, hogy az összes nagyáruházat ráeresztették a magyar élelmiszer piacra, mert a kis közértek biztos, hogy több munkaerőt foglalkoztattak és kiegyenlítettebb -egészségesebb -erőviszonyokat tartottak fent a termelőkkel, mint ezek a nagy áruházak... Ergo nemzetgazdasági szempontból a hipermarketek károsak. De akkor sem így kellene intézni az ellehetetlenésüket...