Hozzászólás
http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-579548
"Rasszista a cigányszósz?
Tiltakozik egy szintiket és romákat képviselő németországi civil szervezet a cigánymártás (Zigeunersauce) kifejezés ellen, és azt kéri a gyártóktól, hogy változtassák meg a termék nevét."
Legközelebb rasszistának fogják tituálni a cigánypecsenyét, a 100 tagú cigányzenekart, a cigányprímást és betiltatják a rigó jancsit is a cukrászdában.
Ugyanakkor érdemes megnézni, hogy mi az érvfelés amellett, hogy ne nevezzék át:
"Az olyan kifejezések esetében, mint a cigánypecsenye vagy a cigánymártás, nincs értelme felcserélni a cigány kifejezést az ezzel a névvel illetett népcsoport tagjai körében az önmeghatározására használt kifejezéssel, hiszen így csak nevetségessé válna a szintik és romák hátrányos megkülönböztetése, kirekesztése és az őket sújtó rasszizmus elleni küzdelem - mutatott rá állásfoglalásában a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa."
Mert nekem csak sokadikra sikerült megfejtenem, hogy körülbelül azt írják, hogy "ennek nincs értelme, mert bohózatba fullasztja a romák hátrányos megkülönböztetésének témáját".
Namármost, én már csak azt nem értem, hogy ha cigány nem is létezik, ha ez puszta rasszizmus, tehát szó sincs arról, hogy bármiben különböznének - akkor mégis hogyan lehetne őket elnyomni? Ráadásul ha nem is léteznek "önálló etnikum" formájában, akkor hogyan tudják őket védeni?
Tiszta agyrém ez már, nem pedig normális.