Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: ds

Előzmény: #647483

Waszleisztung, most feltételezzük azt, hogy hülye vagy, és tényleg tanulni akarsz.

"Amennyiben a dev.tartalék 98% a hitel amit csökkentettük azt miből is tettük?"

Az ország olyan az egyszerűség kedvéért mint egy családi kassza. Ha a családnak van bankbetétje és van hitele, akkor annak van egy egyenlege. Ha például van 1 millió forint tartaléka és 10 millió forint (lakás)hitele, akkor 9 millió az adósságuk.

Namármost, teljesen nyilvánvaló, hogy az 1 millió forint tartalékot nem érdemes beleforgatni a lakáshitelbe, hiszen az hosszútávú hitel, és fontos, hogy legyen legalább egy éves tartalék a hiteltörlesztésre.

Viszont, ha nem lakáshitelről beszélünk, hanem mondjuk folyószámlahitelről, akkor azt láthatod, hogy ha hat hónapra veszel fel folyószámlahitelt, akkor lesz 1 millió forint betéted 3% nettó kamattal, és lesz mondjuk 500 eFt hiteled 30% kamatozással. Mikor jársz jobban? Akkor, hogy ha azonnal felmondod a folyószámlahiteledet a "tartalékodból", hiszen akkor valójában ugyanúgy 500eFt-od marad, de az legalább 3%-al még kamatozik is, miközben az 500eFt hitel fél év alatt 75eFt költséget jelentene a 15eFt nyereség ellenében, azaz 60eFt buktád lenne.

Az ország esete ettől annyiban különbözik, hogy az adósság és a tartalék esetében (ez valóban nagyon sokaknak nem tűnik fel) el kell különíteni a saját devizát és az idegen devizát, ugyanis a saját pénzből TEORETIKUSAN bármennyit nyomhatsz (vö egész világ jelenét), de idegen pénzből nem.

Ezért kell megérteni hogy a devizatartalék valójában SOHA nem tartalékot jelent a közhiedelemmel ellentétben, ez a tartalék ugyanis nem tartalék HANEM FEDEZET, amelyet nem lehet elkölteni(!), merthogy ez arra szolgál, hogy fedezze az ország:

- három havi importját ABBAN zéró devizabevétel esetében is (extrém véglet jellegű szabály)

- és van egy olyan szabály, hogy az egy éven belül lejáró devizaadósságokra 100% fedezetet KELL tartani (Guidotti–Greenspan szabály)

Mit jelent ez? Azt, hogy valójában a rövid lejáratú hitelekre fedezetet kell képezned, vagyis KÉTSZERES a hitelállományod - egyszer azért fizetsz, ami hitel, egyszer azért, amennyi a fedezet.

Miért fontos ezt megérteni?

AZÉRT MERT A MAGYAR HUF ÁLLAMPAPÍROKRA AKKOR SEM KELL ILYEN FEDEZETET KÉPEZNI, HA EGY ÉVEN BELÜL JÁRNAK LE!

Tetszik már érteni? Ha forintban bocsájtunk ki 5%-on kötvényt hosszú távra, az baromi olcsó, mert nem kell tartalékot képezni rá, aminek szintén költsége lenne!

A DEVIZAtartaléknak tehát azért kell Magyarország esetében ilyen magasnak lennie, mert 2008-ban gyorsan lejáró hiteleink voltak, amiket nem tudtunk volna rulírozni és ezért szinte a teljes(!) devizaadósságra 100% fedezetet kellett képezni. Azaz lehívtuk az egész IMF+EU+WB hitelkeretet, betettük az MNB-be és ennek fedezetekén tudtunk a piacról hitelt felvenni piaci kamatozásra.

"És miért nem tették meg a dev.tartalék minimumra csökkentését már évek óta?"

Azért nem lehetett megtenni, mert a rövid távon lejáró adósságok miatt nem lehetett ezt lecsökkenteni, ugyanis csak akkor csökkenthető ez a tartalékszint, ha abból csökkentjük a devizás adósságot. Az elmult évek adósságpoltikája teljesen egyértelmű és világos volt:

- az adósságot forintra kell konvertálni, mert minden egyes 1 EUR - HUF konverzió 1EUR devizatartalék csökkentéssel egyenértékű,

- minden egyes hosszútávra konvertált 1 EUR adósság 1 EUR tartalék csökkentést jelent,

- minden egyes diverzifikáció (letelepedési kötvény, P€MÁK, keleti kibocsájtások) csökkenti a kiszolgáltatottságot.

Mi akadálya volt a csökkentésnek?

- alavetően az internáci marxista terrorista szövetség uszítása, amely arról szólt, hogy "a tartalék a nemzet kincse, amit meg kell védeni",

- "ha nincs Imperial Monetary Forces, akkor becsődölünk, a tartalékot magasan kell tartani",

- "az ország a csőd szélén áll, meneküljön ki merre lát, jön a betétek államosítása",

- és mindennek keresztbefeküdt a magyargyűlölő csinovnyik az idegen megszállás alatt tartott MNB-ben.

Mi történt most?

- Kiengedtek a túlzott deficit eljárás alól, azaz BIZONYÍTOTTÁK, hogy Magyarország költségvetése rendben van, azaz nagy mértékben javították az ország iránti bizalmat. Ez ellen ugyan mindent megtettek, de ennek ellenére sikerült.

- Ennek okán most már nem ugathatnak bele abba, hogy mekkora legyen a tartalék, így egyszerűen visszafizethetjük az ÖSSZES itt parkoló pénzt mindaddig, amig nem sérül a három havi import és a GG szabály.

- kizavartuk a magyargyűlölő csinovnyikot, azaz most már senki sem mantrázza a legfelsőbb szinteken, hogy "a tartalékokat még növelni is kell".

Vagyis:

- immár adottak a feltételek az uzsora csökkentésére,

- immár megtehető az adósság hosszabb távra konvertálása miatt a tartalék csökkentése,

- immár van az MNB-ben olyan vezetés, amely ezt tartja szem előtt.

Namármost Waszleitung, ha valamit még nem értesz, és kérdezni fogsz, akkor arra is válaszolok, de ha megint elkezdesz bohóckodni, akkor le leszel sz@rva, és felőlem terjesszed tovább a trendi hülyeségeket és folytassad a széthúzás erősítését és a magyarság gyengítését, mert engem már nem fog érdekelni.