Re: Kritizálta a nácikat, Hitler kivégeztette
Dénes Előzmény: #641771Én azért úgy gondolom, hogy egyik legnagyobb királyunk volt.
A központi hatalom szétesését ami a lengyeleknél láthatóvá vált tökéletesen nálunk megakadályozta sőt központosítással félelmetes hatalmai erőt ért el.
Török felismerés szerintem döntő, mert egy rettenetes háborúba mentünk volna bele és előbb bukunk.
Az, hogy a nyugati hódítások mögött nem volt török ellenes erőgyűjtés, csak dinasztikus ok, én laikusként nem hiszem. Tudta ez mekkora erőbe kerül az országnak, ezt tudjuk, felismerte.
Szerintem volt benne ez is az is.
Utolsó nagy királyunk volt. Több dicsőséges évszázad nagy királyainak sora szakad meg végleg.
Azzal nem értek egyet, hogy a csúcson hagyta abba.
Pont mikor learathatta volna a győzelmet (harctéren és politikában), akkor távozott. Már Ő állt győzelemre minden téren. Az egész koncepció ha volt a nyugati hódítások mögött így elveszett halálával pillantok alatt. Annál ami jött csak jobb lett volna az élő Mátyás, még kevésbé hatékonyan is, már ha az volt.
Én a hanyatlást nem értem, elég sok könyvet olvasva róla, igaz viszont nem szakértőként !!!