Re: nincs cím
Előzmény: #630479"Az én kiinduló állításom az volt h a tigrris korszakalkotó fejlesztés volt"
A Tigris egy sz@r volt a kezdetektől, csak kétségbeesésükben csinálták, hogy ne söpörjék le őket a színről. Soha nem volt megfelelő semmire, sem a lánctalpai okán, ami alkalmatlan volt a szovjet terepre, se annak okán, hogy csak előlről volt védett, oldalról, féloldalról bármi harcképtelenné tette. Elég csak ránézni Kurszk esetére, ahol Molotov koktélokkal is írtották őket, a Tigrisben soha semmi csodálnivaló nem volt, csak jó nagy legenda társult hozzá a "kilőhetetlen" és "legyőzhetetlen" náci legenda okán.
Egyebekben nagyon is kilőhető volt, nagyon is komoly veszteségeket szedett össze és ami még fontosabb, soha és semmikor nem sikerült átütőerővé konvertálni a szerepét. Az, ami most téged rettentően megtéveszt, az például az a legenda, amivel a páncélos ászokat istenítették a németek, és ugye nem egy halt meg végül Tigrisben - de érdemes megnézni, hogy még Wittmann sem Tigrisben szedte össze a legtöbb győzelmét és úgy kéreckedett át egy Tigrisben, amiben végül ki is lőtték.
Arról meg ugye már nem is beszélve, hogy eleve azért kellett sebtében ekkora páncéllal ellátni, mert a T34-es MINDEN német technikát (és amit nem szoktak megemlíteni - ennek megfelelően minden zsákmányolt szövetségest!) simán lesöpört a hadszintérről. Vagyis a T34 volt a korszakalkotó a zseniális egyszerűsége, a döntött páncélzata, a felfüggesztése, a szerelhetősége (például motorcsere lehetősége a harctéren), gázolaj és társai okán. Arról meg már nem is beszélve, hogy szó szerint egy paraszt is elvezette.
Ezzel szemben a Tigris vezetése tapasztalatot, komoly ismereteket, kiképzést igényelt, mint tankban semmi különleges nem volt benne. Ami különleges volt, annak a harcjárműhöz semmi köze nincs, a rádió minden tankban, illetve azok bevetési módszertana hadászati kérdés volt, amire egyébként nem csak a Tigrisek voltak alkalmasok, hanem a Párduc is. Ami egyébként a legjobb harckocsi volt a háború során, de ez most tényleg ne képezze vita tárgyát :)
"és a viki szöveg ezt tökéletesen bizonyítja, és nehhari de a viki sokkal megbízhatóbb mint te."
Hát, szerintem én elég tiszteletlen szoktam Scipioval lenni ha úgy tetszik, de ez a mondat azért még nekem is erős volt. Pontosan mit írjak át a vikiben, hogy ne legyen megbízható?
"Butaságokat mondtatok mert később persze h utolérték, mindent utolérnek meg akár le is hagynak, de amikor megjelent korszakalkotó volt."
Pontosan milyen korszakot alkotott a Tigris, ami nem volt korábban, és ami utána a korszakot jellemezte? Mert a T34 alapvetően korszakalkotó volt és még igen hosszú ideig jellemezte a harctereket, de pontosan melyik harckocsi követi ma a Tigris formáját, mintáját, logikáját, tudottan alulmotorizáltságát, harctéri alkalmatlanságát?
Azt a tankot hülyeségben csak a Maus körözte le.