Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

matgab Előzmény: #629825

Sokan azt állítják, hogy a Moszkvai hadjárat előtti várakozás miatt ment el a németek ideje.

Én inkább azokkal az elméletekkel értek egyet, miszerint 1-1 blitz hadművelet intenzítása max 1-2 hónapig tartható, utána kimerülnek a csapatok mind emberileg, mind technikailag.

Utána a Kiev elleni offenzíva is teljesen érthető volt, hiszen 1 millió vörös katonát lehetett katlanba zárni és az ukrán éléskamrát megszerezni (ugye Dunkirk-nél pont ez volt a probléma, hogy ott nem semmisítették meg az ellenfelet és hagyták , hogy meglógjanak).

Ilyen télre ami utána jött sztem senki nem számított, a korábbi években nem voltak ilyen kemény telek mint a 40-es évek közepéig.

De az óriási baklövést a japánok követték el az USA megtámadásával, hiszen a jól felszerelt távol keleti haderőket el lehetett nyugodtan vinni és Moszkva alatt a németek ellen bevetni őket.

Persze a japcsik már belefutottak egyszer az oroszokba sikertelenül Belső Mongóliában, de ez akkor is a háromhatalmi egyezmény nyílt elárulása volt.

Mint ahogy Mo. is sajnos ennek szellemében hadat üzent az USA-nak (a legutolsó olyan állam vagyunk, akik hadat üzentünk nekik a történelemben, ha jól tudom) így kellett volna tenniük a japcsiknak a ruszkik ellen.

Egy kicsit el is voltak kényelmesedve a németek a korábbi sikereiktől és nem fejlesztették tovább idejében a páncélosaikat vagy a gyalogsági fegyvereiket, mert azt hitték, hogy ezzel már simán nyernek ami van.

Nem is csoda, hogy akkor így gondolkoztak, hiszen egyrészt az I: VH-ban simán kikaptak a ruszkik, és alig 1 évvel a Barbarossát megelőzően a ruszkik nem tudták lenyomni a jóval szerényebb képességű finneket sem...

Ahogy azt hiszem Hitler mondta, a Szovjetunió olyan , mint egy rozoga épület, be kell rúgni az ajtaját és összeomlik az egész magától.

Nyilván ha felmérték volna a valós erőviszonyokat, akkor a megszállási politikájuk sem feltétlenül lett volna olyan amilyen (pl. az önálló Ukrajna nagyon szívesen küldött volna haderőt a sztálini szovjetunió ellen,de a balti államokban is eleinte felszabadítóként üdvözölték a német csapatokat.

Arra sem lehetett számítani, hogy a nuygati hatalmak, akik féltek a kommunizmustól, mint a tűztől összeállnak egyáltalán Sztálinnal nemhogy technológiát adnak oda nekik.

1940 nyarán pl. szerintem sokkal inkább hittek a németek abban, hogy az angolok belátják, hogy értelmetlen egymás ellen harcolni és inkább össze kell fogniuk egymással a Szovjetunió ellen...