Re: nincs cím
Előzmény: #628695"Én semmit. :-) Te vitatkozol velem már megint! :-)!"
Mert ezt állítottad:
"Megint vissza fog esni a gazdaság..."
Márpedig a gazdaság ettől nem fog visszaesni! Az egy más kérdés, hogy a GDP csökken tőle, de legalább közelít a valósághoz, hiszen:
"Te ebbe beszámlázol 0,2 GDP-ért. Előállított termék összesen 1,2GDP, megszűnik a számlásod és munkavállaló leszel, előállított termék 1GDP marad."
Ez csak annyit tesz, hogy kimegy a rendszerből a hazugság, hiszen addig sem 1,2GDP volt, hanem csak 1. Annak idején ezt a trükköt egyébként az EVA-val játszották el a marxisták, azaz azt, hogy kiszámláztatták a vállalkozásokból a pénzt egy másikba, és így úgy tűnt, hogy "van gazdasági növekedés", pedig lófüttyöt volt, csak kétszer mutatták ki ugyanazt a jövedelmet.
Vagyis az fog történni, hogy az összes GDP arányos mutató romlik egyebekben változatlan adóbevételi oldal mellett, de ettől még nem a gazdaság fog visszaesni, hanem kitisztul a GDP, mint mutatószám, mert megint kikerül belőle egy a "trükkök száziaból".
"Szerintem SZJA csökkentéssel ez történt nagyjából, szerintem ez az egyik oka a GDP visszaesésnek, amellett, hogy fehéredtek a jövedelmek, ami jó dolog."
Node ezért mondom, hogy zavaró a megfogalmazásod, hiszen a GDP-ben ez nem "visszaesésként" jelentkezett, hanem ez egy GDP-t CSÖKKENTŐ tényező volt, egyebekben változatlan gazdasági erő mellett.
De ezt már számos alkalommal beszélgettük, hiszen ilyen "trükkök százai" volt az import uzsora gazdaságba terítéséval a "gazdasági növekedés" kimutatása, és értelemszerűen ugyanilyen "gazdasági csökkenés" az, amikor nincs idegen pénz oszkogatás, és a hiteleket is törlesztik az emberek a pénzköltés helyett.
Vagyis bár van GDP csökkenés (egyébként értelemszerűen), de azt meghaladóan csökken az adósságállomány és az adósságszolgálat, vagyis a "haszon", ami az igazán lényeges, az folyamatosan növekszik, avagy folyamatosan csökken a veszteséges működés.
De ettől még a gazdaság nem fog visszaesni! Ne írj ilyet, mert az igen erősen félreérthető, hiszen én is szó szerint értettem, hogy azt írod: ez árt a gazdaságnak, mert ettől vissza fog esni, és mint látható, valójában tényleg nem ezt akartad írni, hanem azt, hogy ENNEK IS olyan hatása lesz, mint a kormány többi lépésének:
Szép sorban vezetik ki a trükkök százait a költségvetésből, csak hát nem lehet gyorsabban, mert akkor kiderülne, hogy iszonyatosan meztelen a király, merthogy valójában a TÉNYLEGES magyar GDP valahol a magyar adóbevételek környékén tanyázik, azaz brutálisan magas az elvonás a megtermelt termékek ITT ADÓZÓ RÉSZÉHEZ képest.
Ugye, ahogy helyesen levezetted a Bokros csomag esetében - ott is az történt, hogy az elinflálás miatt egyszerűen az arányszámokat hamisították meg (de akkor legalább ügyesen és ésszel), és pontosan ebből tudható, hogy akkor SEM volt gazdasági növekedés, bármennyire is ezt mutatták a számok.
Ezért szoktam mondogatni, hogy a marxista GDP-nek semmi értelme és semmi helye nincs egy globális világban, egyszerűen azért, mert az előállított termék és az azon keletkező haszon adózása nem ugyanazon államon belül valósul meg, tehát valójában az előállított érték adótartalma és az előállított termékek értéke közötti korelláció nem értelmezhető és nem is számítható.