Re: nincs cím
Előzmény: #621152Szvsz a részvénypiacunk is még a manyup mizériát szenvedi: jóval magasabbra lettek feltornázva a manyup pénzekkel a részvényárak, mint ahol lennie kellene.
Ennek megfelelően szerintem azért nem tud emelkedni a részvénypiac Magyarországon, mert az nincs is.
Én ugyanis így látom a BÉT-et:
- komolytalan TV részvényekbe komoly befektető nem fektet (BÉT~90%)
- ami komoly részvény lenne, az nemzetközi méretekkel nézve kicsi,
- ami nemzetközi méretekben kicsi, de elvileg felvásárolható lenne, avagy komoly játékra adhatna teret, azok nem felvásárolhatóak, nem beolvaszthatóak, tehát nincs játéktér ebben a szegmensben sem.
Innentől semmi csodát nem látok abban, hogy nem áramlik ide be a pénz, de különösen azért nem, mert amikor 8% körül állampapírt lehet venni, illetve 10% körül lehet relatív kockázatmentes kötvényekben pénzt tartani, avagy a VM is hoz átlagban ennyit - akkor mi értelme osztalékot sem, avagy csak kiszámíthatatlanul fizető, leginkább TV kategóriájú részvényekbe pénzt tenni?
Nagyon sokszor kérdeztem, kérdeztük, hogy mennyit lehet a tőzsdén nyerészkedni főállásban, de általában a "szerény hallgatás" volt a válasz, amikor pedig volt is, az sem volt annyival jobb, hogy megérje a tőzsdével foglalkozni.
Egy szó mint száz, eddig sem volt tőzsdei élet Magyarországon, csak ezt elfedte a manyupból oda áramló "korlátlan" pénz, amely korlátlan forrás megcsappanása értelemszerűen eltűntette az árfelhajtó tényezőt. Ez olyan kicsiben, mintha a FED nagyban elzárná a pénzcsapokat, természetesen azonnal megállna ott is a tőzsdei sz@rnyalás, ha nem érkezne be korlátlanul a pénz.
Ugyanakkor az USA esetében a tőzsde kissé más méreteket jelent mind forgalomban, mind a kereskedhető részvények, mind az abban való lehetőségek tekintetében, ezért is más: ráadásul arrafelé a 8-10% körüli kockázatmentes és minimális kockázatú befektetések nem is léteznek, így a tőzsdének tulajdonképpen nincs is igazi alternatívája.
Nálunk meg más sincs, csak valós és jobb alternatívák.
Amig a BÉT-en TV részvények garázdálkodnak, de komoly cég nem megy a tőzsdére, addig semmi csodálkoznivaló nincs szerintem abban, hogy nem indul el - hiszen nincs új pénz, ami oda kívánkozva, nincs olyan eredmény, ami önmagában növekedést indokolna és nincs olyan kiszámítható osztalék, ami miatt megérné részvényekben tartani a pénzedet.
Azok a társaságok ugyanis, amelyek valóban fizetnek komoly osztalékot, azok mintegy merő véletlenségből nem kereskedhetőek a tőzsdén. Az ugyanis Magyarországon nem szokás, hogy a nyereségből MÁSNAK is visszaosszanak.
Ennek megfelelően én nem várnék emelkedést, mert nincs rá semmi ok: A külföldiek ide tolt pénzét maximálisan elszívja az állampapírpiac, de szigorúan szvsz akkor sem raknák be a BÉT-re, ha a magyar állampiac zéró kamatozás körül árazódna.