Re: 2013.04.20.
lagwagoner Előzmény: #617323"z 50-es évek vulgármarxista színvonala az a világkép, hogy az anyacsavar meghúzója a menő munkaerő, "
Igen. Szóval a "csavarmeghúzásról" pont én hoztam fel egy személyes példát, pont veled beszéltem. Erről senki nem hiszi, hogy menő. Egyszerűen arról van szó, hogy senki nem akarja meghúzni. Megideologizálja, hogy neki miért nem ez a dolga. Megint csak saját példából tudom azt megerősíteni, hogy annak ellenére, hogy annak ellenére hogy termelési szünet van, tolómérővel, csavarhúzóval, vésővel kalapáccsal a kezembe szépen írom össze miket kell rendelni, javítani, takarítani, és egyáltalán nem unatkozom. Pedig nálunk is van egy rahedli műszaki ügyintéző, beszerző, de kizárt dolog, hogy ők terepen mérjék fel a dolgokat. Tehát nem menőzés, nem menőzés kérdése a dolog, hanem az, hogy ki az aki leméri, kiválasztja, megrendeli/megrendelteti, ne adj isten be is szereli. Na ez ritka. Szóval, pont az "íróasztal mögül mondom meg a tutit" féle menőzés van.
Nem olvastam végig, csak átfutottam a belinkelt cikket, de ez is elég:
"
A nagy egyetemekre is 15 százalékkal csökkent idén a jelentkezők száma, több vidéki főiskolára, így Gyöngyösre vagy Bajára azonban 40-45 százalékkal kevesebb diák akar csak bejutni mint tavaly - állapítja meg a felvi.hu számai alapján az Index. A főiskolák vezetői a csökkenést nagyrészt a felsőoktatási szakképzések átalakításával magyarázzák. ...A főiskolák iránti érdeklődést és a hallgatók értékítéletét leginkább az mutatja, hogy a felvételizők melyiket jelölik meg első helyen a jelentkezéskor....Ha már a hallgatók nagyobb részének fizetnie kell, érthető, hogy inkább az elismertebb felsőoktatási intézményekbe jelentkeznek, mondta az Indexnek Polónyi István oktatáskutató, a Debreceni Egyetem professzora."
Szóval nem értem mi itt a probléma itt kérem szépen. Nem vakmajom volt az ellen, hogy az állam ne szóljon bele a piacba (állami finanszírozás). Tessék, most végre kiderül, hogy ahogy az állam vonul ki az oktatásból, mely szakok a preferálta, mely szakokra szavaz a diák a (szülei/diákhitel) pénzével. Nem ez a normális? Nem értem vakmajom következetlenségét, hisz ő mindig az állami beavatkozás ellen volt. Nem most alakul ki a szabad konkuráló piac? És miért kérdőjelezi meg, hogy az állam a mi pénzünkön oda összpontosítson, ahol hiány van? Miért kell elfekvő szakokat fenntartani?"
"Akkor jön a kubikoskanalazás, hogy az értelmiségi managgerasszisztensnek még a végén levelet kell a postára vinnie ahelyett, hogy plázacicáskodhatna a cégautóval és a céges telefonnal."
Nonono, az csak a jobbaknak jár :-) Én nagyon örülnék, ha azok akik ilyenen végeztek, azoknak lenne egy ilyen helye, hisz azt pénzt hoz az országnak, államnak, plázának. Szóval adóbevétel na. A baj az, hogy ezek nagy része nem kerül f@sz közelébe, tehát fizut nem látnak, csak merengés van a romkocsmákban :-)