Re: 2013.04.20.
Előzmény: #616434"bort iszol és vizet prédikálsz"
Némi félreértésben vagy ezúttal is, én például nem prédikáltam.
Én azt állítottam a kezdetektől kezdve, hogy ezek improduktív pénzek, tőkejuttatások, nem pedig azt, hogy nem szabad felvenni őket, ha szétosztják. Hülye lennék ilyet mondani. Ezzel szemben azt mondom most is, hogy ettől nem lesz előrébb a magyar gazdaság egy centiméterrel sem, és ahogy ezek a pénzosztások kifutnak, azok éppen GDP csökkenést fognak okozni az oszkogatás GDP növelő hatásához képest.
Most sem azt mondtam, hogy nem szabad felvenni ezeket a pénzeket, hanem azt, hogy adott esetben nem érdemes, illetve, hogy ezek marginális pénzek valójában, ha termelésről és nem buliról értekezünk.
Én azt mondtam, hogy ettől nem leszünk előrébb, mert ezek nem hitelek, hanem valójában támogatott fogyasztási kölcsönökkel folytatott lakáspiaci és fogyasztói társadalmi élénkítések, amelyek - jellemzően - hosszú távon semmiféle hasznot nem hoznak. Ráadásul ezek mértéke marginális, mind egyedileg, mind összességében, ezek igazából a pénzintézeteknek jelentenek komoly pénzeket az újonnan kihelyezhető pénzek miatt.
És a példád is azt igazolja, amit én említettem, egy 330+30=360 milliós beruházásból "akár" ~14 millió is lehet a támogatás. Biztosan bennem van a hiba, de úgy vélem, hogy ez az arány 14/360 (hogy is mondjam) pont annyit tesz, hogy az tudja megcsinálni, akinek már van 330 milliója és akinek van annyija, az szinte a 14-ből is meg tudja oldani. Mert ugye a 30-ból lejönnek a költségek, pályázatírás, sikerdíj, egyebek, ugyanakkor minden számlás és utófinanszírozott, ami ugye annyit tesz, hogy valaki meg tudja csinálni a projectet teljes egészében és akkor majd visszautalnak neki ennyit belőle.
Namármost - és szerintem - ennek általában fordítva kellene működnie, ha valóban úgy működik egy pályázat, hogy létrehozunk valamit, de még inkább akkor, ha azt várjuk, hogy az a valami termelje ki magát.
Itt erről szó sincs, itt arról van szó, hogy akinek adott a forrása, vagy ügyesen tud játszani a számokkal, de mindenképpen gyorsan lezajló beruházásról van szó, az esetleg visszakapja a számlájának egy részét.