Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: közép/felsőosztály

Előzmény: #615175

A vállalkozó nem alkalmazott, ennek okán eleve egy vagyonelem maga a vállalkozása is, még akkor is, ha nincs benne materiális vagyon. Ugyanakkor az extrém csődhelyzettől eltekintve egy vállalkozás még akkor is hónapokig termel jövedelmet, ha megszűnnek tevékenységei, pusztán a kinnlevőségek befolyásával.

Ezen túlmenően egy vállalkozó azért általában legalább egy évre előre tervez, vagyis jóval kevésbé érheti meglepetés, ezen túlmenően viszonylag ritka az is, amikor állást keres - ez pont az extrém csődhelyzetben kerülhet elő.

Ezért is írtam azt, hogy egy átlagbér körül kereső, keresett szakmában lévő, VERSENYKÉPES TUDÁSSAL rendelkező alkalmazott esetében nem szükséges a nagyon hosszú időre tartalékolás, különösen azért, mert adott esetben egy pár tízezres "fizetési igény mérsékléssel" nagyon gyorsan találhat magának állást. Ugyanakkor ha egy szinttel feljebb megyünk (végülis a vagyonosodásból indultunk ki), és 3-400 nettó körül gondolkodunk, akkor ott már korántsem szórják az állásajnálnatokat, a 6-800 ezres kategóriában pedig írdatlan méretű a "túljelentkezés", ugyanakkor nem igazán tudsz a fizetésből alkudni, mert ez már a multik környezete, ahol nem az ár számít, hanem leginkább az, hogy nincsenek ilyen állások.

Vagyis minél többet keresel, annál kisebb az esélyed arra, hogy azt "meg tudod ismételni", vagyis annál hosszabb időre kell tervezni.

Ellenpróba: Minimálbér környékén azért nem olyan nehéz az elhelyezkedés, vagyis ha valaki dolgozni akar, az elég gyorsan el tud helyezkedni.

Mielőtt viszont valaki Budapest-Vidék relációra kívánná elvinni a kérdést, hogy "ott nem olyan egyszerű a minimálbérért sem állást találni", akkor előre jelzem azt, hogy de ott méginkább nehéz a még magasabb fizetéseket kifizető vállalatokat felhajtani.

Szóval szerintem 6-24 hónap alkalmazott esetében :)

Namármost, ha vállalkozó vagy, és már termelőre fogja a vállalkozásod (avagy vállalkozásaid), akkor viszont az lesz a helyzet, hogy egyszerűen veheted már ki belőle a pénzed, amit már értelme sincs a(z adott) vállalkozásba visszaforgatni. Ebből a pénzből viszont ugyanúgy érdemes a 6-24-et létrehozni SZERINTEM, mert akkor egészen nyugodtan alhatsz, az afeletti részt viszont tényleg felesleges "tartalékolni".

Ugyanakkor én ezen tartalékot már egyáltalán nem bankbetét formájában képzelem el, alacsony kockázatú vállalati kötvények (nem alapok!), magyar állampapírok és mondjuk egy VM is játszhat közötte.

Ha tehát még jobban akarnám általánosságban pontosítani, akkor legalább 6 havi készpénz, vagy pénz bankbetét, avagy azonnal legalább névértéken készpénzre váltható lekötés, avagy ezek tetszőleges kombinációja - és ezen felül a 24 hónapig tartó rész alacsony kockázatú, azonnal (esetleg minimális veszteséggel) készpénzre váltható papírok.

Afelett semmi értelme ebben a relációban gondolkodni, az afeletti rész ugyanis már a vagyonosodás. Addig még ne nevezzük vagyonosodásnak, de afelett már nevezethjük annak. Mi a véleményed?