Re: közép/felsőosztály
Előzmény: #613331"Nekem régi vágyam hogy az alkalmazotti osztály saját vagyonával közelebb kerülhessen a tőkés világhoz"
NEIN! NEIN! NEIN! SZÓ SEM LEHET RÓLA!
És nem azért, mert ez valami lenézés, hanem az, hogy nem élhetsz egyszerre két világban! Ez lehetetlen! Impossible mission. Itt most nem arról értekezünk, hogy Diana óvonő volt amellett, hogy főnemes és elképesztően gazdag volt, hanem arról értkezünk, hogy egy alkalmazott legyen alkalmazott és legyen büszke arra, hogy az. EZ NEM SZEMTELENSÉG. Igenis lehessen valaki büszke az állására, munkájára, és AZT KELL ÉREZNIE, hogy fontos.
EHHEZ azonban nem azon keresztül vezet az út, hogy belőlük legyen a tőkés, hanem abból az irányból, hogy ők fognak össze, értik meg, hogy miről szól ez, ÉS NE TŰRJÉK EL, hogy hülyének nézzék őket. De ennek nem most, nem egy recesszió közepén van itt az ideje. MOST NEM alkalmas az idő erre. Most fontos az állás mindenkinek, de itt meg kell érteni, hogy NINCS KÜLÖNBSÉG a munkavállaló és a munkaadó között, hiszen mig a munkavállalónak az állására, a munkáltatónak a szerződéseire van szükség. Ugyanabban a hajóban eveznek, össze kell fogni, mert másképpen nem megy.
És utána, ha majd kicsit jobb lesz, ha már lesznek állások és olyan tudás a munkavállaló kezében, hogy válogathat, akkor majd megtanulja, hogy az ostoba főnöknek be kell inteni, mert akkor az ostoba főnököt fogják kirúgni. MERT EZ A REND. A főnök dolga az irányítás, de nem az uralkodás. Az a tulajdonos joga. És a tulajdonosnak hidd el, nem a főnök a fontos, hanem az alkalmazottai. Ha a főnök a hülye, akkor az fog repülni. Mert ez a normális működési modell.
"Hogy meg legyen a munkásnak is a lehetősége, hogy egy átlátható cégben vegyen részesedést (cégnek forrást juttatva), akár egy általad említett állami kockázati tőkealapon keresztül."
Szvsz most is vehetsz MOL és MTEL részvényt példának okáért, azért nem vagy te kizárva a részesedésből, csak érteni kell, hogy ettől nem tulajdonos leszel, hanem csak lesznek részvényeid is. Ettől azonban nem tőkés leszel, hanem egy előrelátó gondos ember, akinek a gyereke már akár tőkés is lehet. Ez egy generációs családépítésnek az egyik fontos lépcsője, de ehhez például az a születési mentalitás kell, hogy a gyerek vigye tovább a vagyont és egyre többé váljon. Ha ez nincs, akkor érteni sem fogják mások azt, amiről beszélsz. Én értem, de szerintem pár embertől eltekintve fel is soroltam azokat, akik egyből értik, hogy miről beszélsz.
MA.
Aztán idővel egyre többen fogják érteni, megérteni és követni.
Mert ez az élet rendje, és attól, hogy eddig ezzel szembe ment a világ, azzal csak megcsalni lehet az életet, de a rendet megváltoztani nem lehet. Most éppen szépen áll vissza a világ, recseg és ropog is a hazugság.
"Ezáltal a munkás jövedelme kiegészül, öngondoskodik, serkenti a gazdaságot, valahol morálisan is fejlődik (jó gazda szellem), és öntudatosabb is lesz, és sok év múltán kevésbé lesz kiszolgáltatott."
Ha a manyup topicban írtad volna, akkor hangosan és nagy ívben bólogatnék, hogy "igen, ez az ÖNGONDOSKODÁS". IGEN, így kell gondolkodni egy alkalmazottnak.
"Mi volt a 90-es években ezzel szemben? Ugye a dolgozóknak kellett juttatni a privatizált cégeknél dolgozói részvényt. De előre megfenyegették azt aki nem akarja eladni, hogy azt a részvényátadás előtt kirúgják (nyilatkozat is volt talán), és akkor nem kell mit eladnia :-/"
Voltak ennél cifrább történetek is, de az már a mult, és nincs köze a tőkéssé váláshoz. Rabolni, ötös lottót megnyerni is lehet, de ezek könnyen jött, könnyen menő pénzek. Szinte mindig.