Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #613205

Igen, de én azért hoztam fel Ciprust, mert ugye ha társadalmi osztályokat feltételezünk, akkor annak nem szabad olyan gyorsan változnia, hogy ki hová sorolható. Ha gyorsan változik, akkor ugyanis nincsenek társadalmi osztályok. Ez pedig a mai világban legalábbis az alsó és a közép osztály között gyakori. Hiszen ha Ciprusban tartottad a pénzed, most elbukhattad. De ez csak egy példa, rengeteg más olyan példát mondhatnék a Lehman Brothers csődje is ilyen, a fertőzött értékpapírokkal, amin keresztül bárki szopóágra juthatott. Más kérdés persze, hogy speciel Ciprusnál szerintem némileg komcsi megoldás volt, ami történt, úgyhogy ilyen szempontból nem is jó példa.

Én ugyanakkor azt mondom, hogy a kapitalizmusnak szükséges sajátossága, hogy semmi sem lehet biztos. Éppen az a baj, ha bankokat mentenek meg too big to fail alapon. Amit írsz a valódi nagy pénzekről, arról az jut eszembe, hogy az sem egészséges, ha egy bizonyos szintet elérsz, akkor kicsi az esélye, hogy onnan leesel. Egy gazdasági versenyben ugyanis szükséges a vérfrissítés. Nem azt mondom, hogy bármikor csődveszélyben égjen a világ, nem erről van szó, de ahol azt mondjuk, középosztály, felső osztály, ott azt feltételezzük, hogy az átjárás meglehetősen szűkös. Ezzel márpedig közgazdaságtani értelemben a legnagyobb erejét veszíti el a piac.