Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #599430

"Az ország érdekei helyére nyugodtan írjuk azt, hogy a kormány és a mögötte állók érdekei szerint! Teljesen igaza van Papusnak!"

Még egyszer jelezném, hogy azt kellene megértened neked is, hogy a statisztikában olyan, hogy "valóság" az nem létezik. A statisztika TEREMTI a valóságot azzal, hogy bizonyos feltételek mellett és között mutat meg valamit. Ez ügyben külön jeleztem azt, amit már számos esetben megmutattam, hogy ha csak egy diagram kezdőpontját máshová helyezed, akkor teljesen mást fog mutatni a függvény. Ez nem hamisítás, hanem az, hogy mit akarsz azzal kimutatni.

Ha jobban megnézed a KSH-t, MNB-t, akkor kétféle dolgot fogsz látni náluk, lesz egyszer egy TÉNY ADATSOR és lesz egyszer egy STATISZTIKA. És ha jobban megnézed, akkor azt fogod látni, hogy a TÉNYEK között NINCS statisztika, és utána jönnek az úgynevezett TANULMÁNYOK(!), amelyekben különböző szempontok szerint rendszerezve az adatokat jutnak bizonyos eredményekre valakik.

Amikor tehát például egy KSH kihozza a foglalkoztatottsági adatokat, akkor nem mindegy, hogy mit ért "foglalkoztatottságon", és az sem mindegy, hogy "mihez viszonyítja". Pusztán attól ugyanis, hogy mondjuk 2005-höz, 2010-hez, vagy 2011-hez hasonlít valamit (ugye ez az a bizonyos 2005=100% című statisztikai alapadat!), már attól úgy mutathatja be az adatokat, hogy azt lássad, amit látni akartatja valaki. És mivel ez már szubjektív, ezért azt nyilvánvalóan nem lehet objektívnek nevezni, avagy nézni.

Ehhez egyszerűen érteni kell, hogy mit jelent a statisztika.

Amikor a KSH begyűjti az adatokat és azokat tényszerűen közli, az tényközlés. Amikor a kormány begyűjti az adatokat és azokat tényszerűen közli, az tényközlés. Amikor ebből valaki statisztikát készít, AZ MÁR VÉLEMÉNY és nem tény. Éppen ezért a statisztika "meghamisítása" tulajdonképpen mindaddig értelmezhetetlen fogalom, amig egyébként az abban szereplő adatok tényszerűek, csak mondjuk nem teljeskörűek, vagy önkényes szempontok szerint vannak válogatva.

EZÉRT nem mindegy az, hogy valaki a tényeket hamisítja meg (hazudtunk reggel, délben és este), vagy csak a véleményeket öltözteti kedvező ruhába, HA a tényeket egyébként bárki láthatja és tetszőleges következtetést tud belőlük levonni.