Hozzászólás
phionaAz oktatás színvonaláról: vegyes. Erősen személyfüggő, oktatók vezetők függvénye, de a rendszer is visszahat, a kiemelt iskolák mindenben a jobból válogathatnak. Azt a nézetet h a magyar felsőoktatás xar nem osztom, aki hallgatott már külföldön is ún jónevű egyetemeken megerősítheti :-) _AT_ listája mondjuk így: nem reprezentatív, elég a fejlécet elolvasni :-) Persze vannak viccfaktorú intézmények itthon, képzések pl ahova 240 ponttal államilag támogatottan be lehet kerülni. Meglovagolják a fejpénzt, miért ne tennék ha hagyják? De az se véletlen h az orvosainkra hajtanak – és nem azért mert olcsóbbak, kint ekvivalens fizetést kapnak ahogy az informatikusok mérnökök és bármi használhatót nívósan tudók is. Itthon is megadnák de kihasználják az alacsony, így is versenyképes bérszintet, hülyék lennének kihagyni. Az egyetem a jellegéből fakadóan 1 szellemi műhellyel kombinált képzés, ahol ha polgár lettél dönthetsz h mennyire merülsz benne, a könyvtárában kutatásaiban v csak arra hajtasz h abszolváld a vizsgát. Ami lehet könnyebb v nehezebb adott tárgyból adott oktatónál, de végig kell az úton a sok vizsgán menni, zv-zni kell. A munkaerőpiac is vegyes :-) van ahol nézik h x egyetem cum laude v rite is inkább mint y-tól a summa cum, van ahol csak h papír legyen és milyen hatást tettél az interjún. A munkában kell megállnod a helyed és itt jön a lényeg amit sztem nem láttok eléggé: h az egyetem nem arról szól amit beseggelsz (manapság? pikkpakk rákeresel bármire) hanem egyrészt a látásmódról: a rendszerszerű látásról ahogy felépül 1-1 tárgy, h a logikáját megértsd és tudd miben hol is kell keresned. Másrészt az útról amin átmész: h aludtam 4 nap alatt 12 órát, agyam kész gyomrom kész frigid/impo lettem, fáradtvok agyam nem fog van előttem még 2 nagy vizsga 5 nap, hogy osztom be hogy összpontosítok? nem mert lógtam nem mert nem tanultam hanem ilyen a rendszer így vannak időpontok – szal válságmenedzselésre tanít, önmagam leküzdésére tanít, az alapvető életfunkciók visszaszorítására tanít a cél érdekében. Erőpróba és önkísérlet: bírom-e? bírom persze megcsinálom mert fiatal vagyok és kiépítem ezzel a módszertant magamban amihez majd ha kell az életben vissza tudok nyúlni – óriási készségfejlesztés és sztem Banyaiz példái is erről szólnak h évfolyamtársai az élet hány területén állták meg a helyüket, valszeg mert ezt megtanulták. A sok lexikális kacat kihullik, ez nem :-) És: az egyetem eleve elméletet tanít, a gyakorlatot élesben tanulod meg. Minél inkább életképssé váltál, annál inkább válsz befogadóvá erre, ha „csak” 2 nyelves bölcsész vagy is, az intelligenciád megvan h könnyen felfogd mi is a rendszerelv mit hogyan is iktass. Van persze abban is báj amikor holtra frusztrált semmit el nem ért kutyapics@zók szólnak le másokat, persze tegyék, csak elhinni nem szabad h a fantazmagóriáik az igazság, az élet releváns része jelenleg nem a virtuálisan elképzeltben fut……