Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: nincs cím

Előzmény: #588898

"Nagyon nem mindegy, hogy külhoni zsidók mentése helyett a saját katonai feladatoddal foglalkozol, vagy a saját katonai feladataid helyett saját zsidó honfitársaid deportálását-kiirtását intézed..."

Ki állított valaha mást? Csakhogy ugye már megállapodtunk abban, hogy a vidéki zsidók összegyűjtését és először Budapestre, majd onnan tovább deportálását a csendőrség végezte, október után pedig a nyilasok voltak hatalmon. Hogy jön ehhez a kérdéshez EBBEN az időszakban a magyar honvédség? No offense, csak nem értem, hiszen azok az attorcitások, amit a magyar honvédelem kötelékébe tartozó aljanépek követtek el, azok nemhogy nem ebben az időszakban voltak, hanem évekkel korábban és nem is Magyarországon történtek meg.

Tehát az összefüggést nem értem a honvédség és a zsidók haláltáborba küldése között 1944-1945 esetében.

Ezen túlmenően a csendőrség esetében is egyetértettünk abban, hogy az un. vagonírozást, kiszállításban résztvevőket komoly felelőség terheli az embertelen és kegyetlen bánásmód miatt, csakhogy ez megint csak egy szűk és jól körülhatárolható rétege egy lényegesen nagyobb szervezetnek, amiben tudomásom szerint egészen eddig a pontig számottevő, illetve szignifikáns attorcitásokról senki sem számolt be, testületileg pedig soha és semmilyen erre vonatkozó utasítás, vagy szóban kiadott "jóváhagyás" sem született meg.

Én nem óhajtom egyébként a csendőrség rehabilitálását, részben azért, mert nincs értelme, részben azért, mert a közreműködéssel lejáratta magát, de a csendőrség létszámához viszonyított gazember arány azért messze nem érte el azt az arányt, hogy magát a testületet tegyük felelőssé azért, ami történt.

Ez két különböző dolog, én arról beszélgetek, hogy miről tudtak, tudhattak az emberek és mi az, amiről csak utólag tudtak és mondták azt, hogy "tudni kellett volna". Mert véleményem szerint a TUDTÁK és a TUDHATTÁK VOLNA egy ilyen szituációban aztán pont egymás ellentettjei és nem a szinonímái.