Re: nincs cím
Előzmény: #581288"Tisztára gigantomániában szenvedsz"
Valóságitiszben és nemlógakezemabiliben-ben szenvedek :)
"Szal az látszik h sok pályazatot kalkuláltál így de konkrétan soha nem csináltál."
Pont fordítva. Nem pályáztam, csak sok ilyet csináltam. Már persze, nem konkrétan orvosi rendszert, de ennek nincs jelentősége, a módszertan, amivel dolgozni kell, az ugyanaz, ahogy a számok is. Az orvosi terület legfeljebb azért nehezebb, mert szakembereket is kell alkalmazni. Éppen az a helyzet, hogy én is olyan "lelkes" voltam ezen a területen mint te, aztán a gyakorlat megtanított arra, hogy így nem lehet csinálni. Egyszerűen nem lehet. Csak addig hiszi valaki, hogy lehet, amig nem kezdett bele. Utána rájön, hogy ezeket a dolgokat azonnal meg kell csinálni, különben az egészből nem lesz semmi, mert a lelkesedés csak addig tart, amig "pénzt lehet rá szerezni", aztán ahogy valami pénzbe kerülne, úgy múlik el a lelkesedés.
"De persze te azt mondtad nem használná senki most meg túl sokan, ha van rajta sapka az a baj ha nincs meg az."
Nem. Azt írtam, hogy két különböző megközelítés, ha állami megoldásban gondolkodunk és ha magánszférában. Az utóbbi esetben a rendszer fizetős lenne, ami megvalósításilag egyszerűbb lenne, de nem biztos, hogy elegendő igény mutatkozna rá, az előbbi esetben pedig kizárt hogy olcsó legyen a rendszer, illetve hatalmas botrányt okozna, ha az nem működne rendesen, vagy tévesen diagnosztizálna. Egyszerűen nem látod bele ebbe a projectbe például a politikai kockázatokat, mondjuk azt, hogy mekkora sajtója lenne annak, ha valaki a "téves diagnózis" miatt meghalna, és akkor mit szólnánk az elpocsékolt százmilliókhoz. Ha pedig rendesen működő állami rendszert akarsz, ami számottevő beteg elltására képes, akkor arra egészen más számításokat kellene csinálni. Ezért írtam azt, hogy ennek a pilotnak semmi értelme nem lenne, ez tipikusan az az eset, amikor modellezni kellene az egészet és nem próbálgatni.
"A rendszert meg meg kell venni írtam egy ilyen rendszer 350 USD kb 70 rugó, ezt kéne magyarítani adatbázisokal feltölteni a kevesebb mint 100 milla több mint elég erre."
Ezt háztájiban, vagy a gyártóval együttműködve viszonteladóként kellene megcsinálni jutalékért. Mert látod, például egy 350 USD program magyarítása viszont nem lehet több 1 milliónál, de akkor már igen erősen fogott a ceruzám. Egy magyarítás meg egy rendszer felállítása körülbelül ég és föld különbséggel bír.
"Ilyen butaságot meg h nem tud pl. vérnyomást mérni ?"
Elfelejted, hogy olyan páciensekről beszélsz, akik képesek vérnyomást mérni. És ez pont a vidékiekre nem jellemző, az meg főleg nem, hogy vérnyomásmérőt vegyenek maguknak, amikor az az orvosnál ingyen van. Egyébként én Omron MX2-t használok, az elég jónak számít, de nehogy azt hidd, hogy egyszerű vele pontos vérnyomást mérni.
EZ meg maga az elismerése annak, amit írtam (habár még mindig nem látod ezt át):
"Magánban is simán meg lehetne csinálni sőt meg is kéne és lehetne eu-ra pályázni is de ehhez nyilván a szakorvosoknak kéne összeállni és abban is biztos vagyok h kasza lenne belőle, csak ugye az kell az államnál hozzáférsz az adatbázisokhoz szal ezt a jogszabályoknak lehetővé kéne tenni, ezért jobb állami keretekben megoldani mert ott nincs ilyen gond."
Erről értekeztem, örülök, hogy átment. Nyilván azért NEM csinálják a szakorvosok, mert akinek jól megy, az nem ér rá bohóckodni, akinek meg nem megy jól, az ezzel se tudna semmire sem jutni. És ahogy már hárman összeállnának menne a széthúzás és szétesne a project. És akkor még az állammal is kellene egyeztetni, Nokiázni, egyáltalán hozzáértőt, kompetenst találni, adott esetben lobbizni és törvényt módosítani (EÜ adatok magáncégekhez kihelyezése!!!!!), és akkor most nem is megyek bele a részletekbe.
Ha pedig - láthatóan - visszajutottál az állami keretekbe, akkor végképp érthetetlenné válik azon elképzelésed, hogy ezzel költséget lehetne megtakarítani, avagy az, hogy ez az ötlet vízfej nélkül működőképes lenne, avagy lehetne. Magánrendszerben meg nem hiszel. Innentől kvázi te magad is oda jutottál, hogy az ötlet lehet jó, de megvalósíthatatlan, mert egyetlen formában sem lenne működőképes.
"Még akkor is ha semmi más terved nincs csak ezt megcsinálod simán el lehetne sütni az IMF és EU felé ugye oktatéás és egészségügy korszerítése"
Kizárt, az EU és az IMF egyrészt kizárólag improduktív tevékenységeket finanszíroz, másrészt ha finanszíroz is hasonlót, azt csak a magánszektorban teszi meg. De a magánszektor erre nem fog pályázni, ezt pedig sakk/mattnak hívják.
"mert bár bürokraták de veled ellentétben egyből klevágnák h ez a jövő és tényleg működik mint kköltségcsökkentés és hatékonyság növelés."
Te nem kicsit becsülöd túl az ott ülő bürokratákat :) Sőt mi több, mivel ez bürokráciacsökkentő lenne már elvben is, ezért élből mennének ellene.
"és ez megegyezéshez vezetne aminek révén pűár száz milla befektetéssel 100 milliárdos nagyságrendű megtajkarítást érhetnél el és kedvezőbb külső környezetet."
Még mindig várom, hogy miből jönne be a 100 milliárdos nagyságrendű megtakarítás, mert én egyelőre semmiféle megtakarítást nem látok, csak a kiadási oldalt.
"Szal pár száz milla áll szemben a pár száz milliárd nyereséggel még pilot projectnél is."
Nem, a te vágyálmaid a realitással. Nem pár száz milla amit bele kellene tolni, nem ennyi idő a megvalósítás, és nem lenne ennyi nyereség.
"De tiudom h ezen nem fogsz elgondolkodni sőt jó esetben el se olvasod :)"
Rossz eset van, el is olvastam, válaszoltam is rá, de sejtem, hogy neked a racionalitásnál fontosabbak az álmaid :) Aztán próbálsz majd tényleg pár ilyet megvalósítani és rájössz, hogy kizárólag ellenállással fogsz találkozni és zéró segítő szándékkal és hogy minden tízszer annyba kerül és tizedannyi eredményt hoz.
Tudod mit? Az egyszerűség kedvéért gondolkodj úgy, hogy akik szerinted a legtöbbet használna, azok állnának ellen a legerősebben az ötletednek. És ha még mindig azt hiszed, hogy át tudod vinni, akkor készülj fel arra, hogy rámegy egy évtizeded az életedből és semmi eredményt nem fogsz tudni felmutatni.