Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #580617

"már rengeteget mondtam ami csökkentene sokkal nagyobb hatásfok javulással"

A hatásfok javulása nem szükségszerűen eredményez kiadáscsökkentést. Mondhatni, megkockáztatom azt is, hogy egy szinte minden szektorában alulfinanszírozott országban bármiféle hatásfokjavuláshoz éppen több pénzre lenne szükség.

"1. oktatásnál , tabletesítés+körzetesítés"

Ez mind több pénz.

"2. egészségügy a rendszer, korházak, biztosítás, jogszabályi kinyitása a külföldiek gyógykezelése irányába. AZ eü-ben lof@sz nem történt 2 éve ebben az írányban"

Ehhez megint még több pénz kellene. Különösen akkor és ahhoz, ha a színvonalat arra a szintre akarod emelni, amit kifizetne extra áron egy nyugati EÜ páciens is.

"3. AZ egészségügyben sokkal nagyobb szerepet kaphatna a webes orvoslás."

Jujj. Akkor már inkább sürgősségi központok jó diagnosztákkal, akik képesek elirányítani a beteget a megfelelő helyre - mondjuk az amerikai katonai kórházak mintájára - és utána kezelésre szakrendelőbe utalni. Kvázi a háziorvos és a kórházi orvos közé ékelődő rendszerre lenne szükség. A webes orvoslást egyszerűen nem gondolhattad komolyan te sem.

"4. nem kéne minden évben 200-300 milliárdért céget venni"

Az vagyonszerzés, ebben a formában éppen nem a "költségekhez" tartozik. Ennek az elmaradása esetén ugyanis nem javulna a költségvetés pozíciója.

"5. a minisztériumok adminisztratív kiadásait csökkenteni jó lesz a 6-8 éves kocsi is na meg a képviselők fizetését se kellett volna emelni azon is lehetne egy 30%-T VÁGNI+létszámstop a közigazgatásban legaklább 2 évig helyette a webes ügyintézést fejleszteni"

A 6-8 éves autok, ha valóban több százezer kilométert futottak, akkor már nem jók, mert a minisztérium nem viheti maszekhoz számla nélkül őket. Akkor már inkább az A6->Superb irány a normális, ez elég jelentős csökkenés a rendszerben. A képviselőkön legfeljebb esztétikai vágást gyakorolhatsz, de az aztán a kontraproduktivitás csúcsa valójában, hiszen majd máshonnan veszik el, "ami jár nekik". Így legfeljebb oda jutunk, hogy ingyen dolgozzanak, vegyék megtiszteltetésnek, aztán meg majd csodálkozunk, hogy kik ülnek be oda ilyen feltételekkel. A webes fejlesztés viszont szerintem folyamatos, és tudomásom szerint létszámstop is van.

"6. a nyugdíjasoknak 2 évig nem emelni"

Ezt legfeljebb a választások után lehet meglépni, és mondjuk olyan formában, hogy megszűntetik az éves nyugdíj indexálást, bevezetnek egy új számítási modellt, aminek alapján ELŐSZÖR egy nagyot emelnek (mézesmadzag), ami utána gyakorlatilag nem változik mondjuk öt évig. Nem mehetsz neki az egyik legnagyobb választói rétegnek, mert a demagógia azonnal az ellenoldal felé fogja őket lökni. Ilyet négy éves ciklusban nem lehet felvállalni a ciklus elejétől eltekintve. Vagyis ehhez az elváráshoz alapfeltétel lenne az, hogy ez a kormány tovább működhessen 2014-ben.

"Ezek összesen 400 yard körül mozognak"

A 2-300 milliárd vásárlás nem költség, és mint írtam - elhagyható. Ebből az következik, hogy 1-200 milliárd amit szerinted meg lehetne takarítani. Én meg erre írtam, a halottnak a szenteltvíz bizonyosan többet ér, mint ennyi pénz, amikor csak a tanárok ennél nagyobb fizetésemelésre tartanának igényt ippen, és akkor még az orvosokról, buszvezetőkről, mávosokról, ingyenoktatásosdiákokról nem is beszéltem. És most direkt nem ejtek szót a kisebbségek megélhetési problémáiról.

Először azt kellene szerintem megérezned, hogy ebben az országban szinte minden eltartott csak a kezét nyújtja, hogy abba adjanak többet, és ha mindezt teljesíteni akarnád, akkor ahhoz minimum 1-2000 milliárd kellene, ami nyilvánvalóan nincs, és belátható időn belül nem is lesz. Ha pedig mindezt úgy képzeled el, hogy az egyiktől elveszed, a másiknak odaadod, akkor megkaptad a cucializmust, akármilyen ideológiával is pancsolod át a pénzt az egyik társadalmi csoporttól a másikhoz.

És akkor most a vállalkozókról, vállalkozásokról, akik azt a pénzt termelik az országnak - amit az előzőekben felsoroltak felélnek - azt a csoportot még csak meg sem említettem. Nem lehet már költségeket csökkenteni, mert igazából most már marginális a pénzelfolyás, nincs már rendszerszintű pazarlás (például manyup), és az államadósság adósságszolgálata is durván le fog csökkenni jövőre. Mindez azonban jelentéktelen tétel, ha arról beszélünk, hogy ezekből bármit is megváltsunk az országban.

Én úgy gondolom, alapvetően azért is volt fontos "rendet tenni", mert most látható az, hogy ennek az országnak pontosan mi a valós finanszírozó képessége, milyen színvonalat tud tartani SAJÁT ERŐBŐL, mi az, amit vagy eladósodás (államadósság növelése), vagy a lakosság kifosztása (ingatlanadó, progresszív szja, foglalkoztatási ágazati elvárt jövedelem) nélkül megtehet.

Mostantól lehet számolni, hogy egy-egy intézkedés pontosan milyen hatással is fog járni és azzal is, hogy bármit akarsz elosztani, azt másoktól kell elvenni. Szerintem nem kellene azt az irányt erőltetni, hogy vegyünk el másoktól, hanem azt az irányt kellene erőltetni, hogy legyen egyre több az állam adóbevétele a meglévő adóterhelésen felül.

Ebbe történetesen beleillik az egészségturizmus is, ebbe beleillik a piacképes oktatás is, de jelenleg én úgy látom, hogy mindkettőt csak az "elitirányból" lehet elindítani, mert a rendszerszintű javulásra nincs pénz. Ez viszont annyit tesz, hogy a liberálkommunisták száját be kell fogni, és tudomásul kell venni, hogy - szóhasználatukkal élve - luxuskórházakat kell építeni, amiben fizetni kell a bekerülésért, hasonlóképpen luxusiskolákat és luxusegyetemeket kell csinálni, mert csak azokért fog a pénzes külföldi fizetni.

Paradox módon tehát, akár tetszik, akár nem, de véleményem szerint a megoldáshoz az kellene, hogy vissza kellene nyúlni a Kádár rendszer gulaschkommunizmusához, azaz ahhoz, hogy a "devizáért bármit", akár Matttttyóbabát és automosást is ;) és KISZOLGÁLNI a fizetőképes vendégeket a megfelelő igényszinten, de nem ahhoz kellene visszanyúlni, hogy már megint erőszakkal simogassuk szét a megtermelt jövedelmeket, hogy egy traktoros is többet keressen, mint a mérnök, aki a traktort megtervezi.

A gondolkodást kell átalakítani, ahhoz meg az az első lépés, hogy megértjük: nincs pénz és nem lehet többet elosztani, ha pedig újat építünk, ami átlagon felüli szolgálatást nyújt, akkor azt meg kell fizetni. Másképpen nem fog menni. És furcsa módon, ha ezt elfogadnák az emberek, akkor már nem a "költségcsökkentésben" kellene gondolkodni, hanem lehetne beruházni, mert lehetne építeni az új kórházakat, egyetemeket, az erre kiépített komplett gazdaságot.

Így, hogy "nekünk jár a pénz, hiába öncélú és semmire nem jó amit csinálunk", így nem. Úgy pedig, hogy "vegyék el másoktól, hogy nekünk legyen több, mert jár", úgy sohasem.