Re: nincs cím
Előzmény: #579858"Az inflációra egyetlen módon tud hatni a jegybank, a forint árfolyamával."
Erről már kifejtettem a véleményem, ugyanakkor engedj meg egy másik nézőpontot ennek az ideológiának a tarthatatlanságára. Az egyszerűség kedvéért az általad említett módszer Magyarországon szerintem nem más, csak hintapalinta. Ugyanis - ha feltételezzük a mondandód egyszerűségét -, annyit mondasz, hogy a stabil árfolyam esetén nincs infláció. Ez természetesen abból a szempontból igaz lenne elméletben, hogy ebben az esetben ugye az importárúk ára stabil marad, csakhogy Magyarországon közismert, hogy viszonylag elenyésző termékre igaz az, hogy egy forinterősödésnél csökkenne az ára, illetve ha csökken is, az többnyire burkolt áremelésnél az importőrnél/kereskedőnél marad.
Ugyanakkor, azt is figyelembe kell venni, hogy a fenti elképzelés mondjuk egy nem konvertibilis forint esetében, egy rubelhez kötött rendszerben igaz, amikor a külkereskedelem elenyésző hányadát adja az ezen a körön kívül külkerforgalom, vagyis akkor, amikor egy devizához mérsz mindent.
Namármost, amikor például az üzemanyag jegyzések dollárban vannak, az importáruk jelentős része EUR-ban, a devizahitelek viszont jellemzően CHF-ben, akkor mégis melyik devizhához képest akarod az inflációt kiszorítani a rendszerből a jegybanki politikával? Hiszen ezek a devizanemek egymáshoz képest is 20-25%-ot is ingadoznak különösebb okok nélkül is. Ezt egy Magyar Jegybank képtelen lekövetni, és szerintem nem is szabad belemennie.
Namármost, a másik dolog az, hogy ha a forint árfolyamára csak a kamatemeléssel lehet hatni a fenti állításod fényében, akkor az csak hintapalinta lesz, hiszen bár "papíron" az infláció kisebb lesz, mert nem emelkednek annyival az árak, de ennek az árát a magasabb adósságszolgálaton kell majd megfizetni, hiszen az államadósságot magasabb adósságszolgálattal kell refinanszírozni. Ez viszont egy olyan rendszerben, amiben a költségvetés egy fillérrel nem tud jobban eladósodni (kisimítani a hullámokat), mert így is a 3%-nál jár annyit tesz, hogy adókat kell emelni. Márpedig azt is tudjuk, hogy az adóemelés is inflációgerjesztő, tehát csak "helyrajzi kérdést" csinálunk az egészből.
Mondhatni, ismét oda jutottunk vissza, hogy melyik ideológiát kövessük:
- hagyjuk a piaci folyamatokat érvényesülni, az árakat, devizát szabadon lebegni és nem beleavatkozni a normális piaci folyamatokba (liberális-konzervatív)
- hamisítsunk statisztikát, adósítsuk az országot, mert akkor úgy fog látszani, hogy "alacsony az infláció", hiszen nem emelkednek az árak - ugyanis nemhogy az adósság növekedését, hanem az adósság növekedéséből származó hozamelvárás növekedést sem vesszük figyelembe (liberálkommunizmus)
Én úgy vélem, egy Magyar Jegybanknak nem lehet az a feladata, hogy költségvetési intézményt játsszon, amely a statisztika manipulálásának az érdekében máshová helyez át tételeket, hanem csak az lehet, hogy egy világos célkitűzés mellett dolgozzon, amelynek az első lépcsője az lenne, hogy világosan definiálja, hogy a pénz értékállóságának biztosítása annyit tesz, hogy EGY meghatározott devizához képest +/- X %-ban tartsa az árfolyamot, és ezt nevezze ki "nincs infáció" sávnak.
Most ugye, hogy mást ne mondjak, ez már csak az EUR bevezetés miatt is fontos lenne, de ha nem akarunk EUR-t, akkor is fontos lenne az, hogy kiszámítható legyen a deviza.
Ugyanakkor, tegyük fel, hogy belépünk az EUR zónába. Innenntől mégis mit tudna tenni a magyar jegybank a magyarországi un. infláció ellenében? Semmit. És mint írtam már többször is, az EUR zóna összes országában MÁS az un. infláció mértéke. Pedig a pénznem azonos...