Re: HUF
lagwagoner Előzmény: #574256"Abban igazad van, hogy kalkulálhatsz úgy beteszed állampapírba , de az állampapír hozamot , hogy kalkulálod 10 évre. "
Most viccelsz? :-)
Úgy hogy azt újra befekteted. nyilván más hozammal.
Havi 100EUR-ra? Vegyük 27 000 HUF-nak. Ezt gyűjtöd valahol (CIB malacpersely, bankbetét, ppi alap stb) Decemberben a 12x27 000 HUF-ot berakod (állam)kötvénybe. Nyilván ezen összeg és a további befizetések hozamának újrabefektetéséről neked kell gondoskodnod, és elég sok alszámlád lesz. Tippeljünk egy átlaghozamot az elkövetkezendő 10 évre (megbecsülni se nagyon lehetséges, de kétlem hogy a magyar állampapír iránti kereslet 4-5% alatt meglegyen), legyen átlag 5,5% .
Ez évi 324 000 HUF évi befizetés mellett 5,5% éves kamatos kamat mellett 4,4 Millióra duzzad a 10. év végére.
Tehát befizetés: 324e x 10=3 240 000. Vagyon 4 400 000. 4,4M/3,24M=1,358>>35,8% FORINTBAN! Ez több mint a 20%, ahol még futsz egy devizakockázatot is ami a tőkédet is veszélyezteti.
Zavar a sok alszámla? Válassz rövid és vagy hosszú kötvényalapot. OTP Optima és a Maxima azért bizonyított már szerintem (de valszeg van más jó alap is). De itt kalkulálj a kemény 0,11% (!) átlag banki éves állománykezelési díjjal és a pár száz forintos alapvételi díjjal is.
"Köss egy kockázati életbiztosítást 65-70 közötti emberekre olcsó díjon. Mivel szüleim a biztosítottak. Egyrészt lehet nem is kötnének rájuk komoly orvosi vizsgálat stb aztán ha kötnének elég komoly díjon. UL -nél pedig nem volt ilyen kritérium."
Ez igényspecifikus kritérium. Én az átlag konstrukciókról beszéltem. A másik, amire ne kerüljön rá sor, de egy esetleges kifizetésnél, már megtagadhatja az UL konstrukció a kifizetés. De ez a kockázati biztosítási részben benne van vagy egy utalás, hogy fiókban elolvasható....
Én még mindig azt mondom, hogy az UL (már adókedvezmény nélkül) konstrukciót magánszemélynek olcsóbb leképezni külön-külön.
Max. rbbj-nél köthető normális fair cucc :-)