Re: nincs cím
prospero Előzmény: #545496"Vékony a választóvonal a hülyeség /királyság között."
Ez igaz. De legalább utólag beláthatnád, hogy ez a hülyeség / hozzá nem értés vagy szándékos gazemberség volt. Mert én az ország jegybankelnökétől egy tekintélyes pénzügyi szakembertől azt várom el, hogy legyen tisztában azzal, mit jelent fogadást kötni arra, hogy a forint 20 évig nem fog a svájci frankkal szemben gyengülni. Mert hogy egy átlagember nem volt ezzel tisztában még megértem. Még ma sem értik, hogy lehet az, hogy ismét 280 Ft-ot ér egy EUR, közben a CHF árfolyam beragadt 233 Ft környékére a régi kereszt szerinti 186 helyett, illetve nem tudják, hogy ez az EUR és CHF egymással szembeni árfolyamalakulása miatt van, amire a magyar kormánynak semmilyen ráhatása nincs!!!
Ha nincs amerikai jelzálogpiaci balhé, Magyarország akkor is problémássá válik, egyszerűen azért, mert túl lett hitelezve devizával annak megfelelő tartalék nélkül.
A jelzálogpiaci válságot is az okozta, hogy bizonyos írott és íratlan szabályokat figyelmen kívül hagytak az amerikai bankok. Pl. nem kell 100 évre hitelezni, vagy önerő nélkül.
Magyarország kormánya ugyanezt tette 2007 után, miután a kormányon lévők tudták, hogy semmi esélyük megnyerni a választásokat 2010-ben, ezért ugyanúgy figyelmen kívül hagyták a hitelezésre vonatkozó írott és íratlan szabályokat. Az már az ő pechjük volt, hogy a pénzügyi piramis nem tartott ki, hogy aztán Orbán alatt kezdje el az összeomlást.
Hogy ki beszélt 2005-2006-ban erről, hogy nem kellene devizahitelezés? Minek kellett volna erről beszélni, mikor az CHF-ben lévő devizahitel állomány 2006 végéig mindössze 1250 milliárd forint volt?? 30%-os gyengülés esetén is a maximum 1600 milliárdnyi tartozásról beszélünk, nem a 2008 végi 4500 milliárd forintról csak CHF-ben!!! Tenni kellett volna 2007-ben valamit, miután a támogatott forinthitelek elkezdtek kifutni, nem fúrni a csónakot és meglepődni azon, hogy elsüllyedünk. Mondhatnám úgy is, arra kell figyelni, mi az amit tett ez az ember, nem arra amit mondott.
Szerinted ez a normális, illetve gazdaságpolitikai zsenialitás, hogy egy jegybankelnök, egy kormány nem tesz semmit ennek megakadályozására.
Ha ezt Te így látod helyesnek, egy szavad nem lehet a jelenlegi gazdaságpolitikai szakmai színvonal kritizálására. Szerintem.