Re: nincs cím
prospero Előzmény: #542060Egy kérdésem lenne a befektetési alapok működésével kapcsolatban. Nem ismerem a VM alapokat, nem is szoktam befektetési alapokkal foglalkozni - teljesen laikus vagyok ebben a témában, de a beszélgetéseteket olvasva AT-vel gondoltam, itt az ideje a megvilágosodásnak.
a befektetési alap indulásakor 1 befektetési jegy gondolom 1 Ft-ot ér. Most a befektetési jegy árfolyama 1,9 pl. az említett valamelyik alap esetében, amit 7 év alatt sikerült elérni, tehát az éves átlagos hozama a kiszámolt 13% körül van. Az odáig rendben van, hogyha valaki a kezdetekkor befektetett akkor 7 év alatt duplázta a tőkéjét. De mi van azzal aki most akar beszállni? Ha valaki most akar beszállni, akkor 1,9 Ft-ot kell adnia 1 db befektetési jegyért. Tegyük fel, hogy ismét 10%-ot produkál az alap a befektetési jegy névértékére vetítve. Ami 0,1 Ft. De az aki most száll be, majdnem 2 Ft-ot fizetett egy befektetési jegyért, tehát az ő hozama valójában 5%. Vagy rosszul gondolom?
Ha ez igaz, és AT nem a kezdetekben szállt be, hanem később egy magasabb árfolyamnál, akkor az ő hozama valójában alacsonyabb volt, mint a papíron levezetett szép 13%.
Úgy gondolnám, hogy a befektetési jegy árfolyamát nemcsak az ott realizált hozam, hanem az alapba áramló tőke is befolyásolja. Ha sokan viszik oda a pénzüket, akkor az árfolyam is jobban nő, ha tőkekivonás van az alapból, akkor pedig csökken az árfolyam is. Ez így van?