Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

lagwagoner Előzmény: #541305

" annyival egészítem ki, ismételve önmagam, hogy alap teljesen más pálya, mint saját menedzselésű tőzsdei befektetés. Egy alaptól, ahol a befektetőnek az égvilágon semmi dolga, mindig sokkal kisebb hozam várható el, mint saját időt és energiát felhasználó egyedi portfóliótól és menedzseléstől, "

Az egy kicsit túlzás, hogy semmi dolga nincs, én elég sok időt fektetek bele alapportfolióm vizsgálatával, átrendezésével, és ugyanúgy kell elemezni a piacot, korrelációkat, szórásokat, hogy egy kiegyensúlyozottan növekedő portfoliót kapj (pl. nagy szórású alapokkal is létre lehet hozni egy kis szórású portfóliót, és ez a lényeg. Azaz, hogy egy alap hogy illeszkedik bele az összportfolióba, nem önmagában az adott alap teljesítménye számít) 8 év alatt nekem ez bejött. Ugyanis, ha _AT_ módszere szerint csak állampapírba, bankbetétekbe fektettem volna, alaposan szívtam volna kamatemeléseknél. A megtakarítást meg valahova kell tennem, ami illeszkedni próbál a piaci viszonyokhoz, de időm nincs az egyedi részvénytársaságok elemzéseire. Inkább -úgy mondanám - én védettebb vagyok a kötvénybázisú alapokkal, mint Ti, azonban nekem a tőzsde azért nem éri meg amit _AT_ mondott, mert munkából keresem a tenyerem, a megtakarítást kell jó helyre raknom, és csak abból válogathatok ami van (értékpapír piac technikailag nagyon kényelmes kézenfekvő: gombnyomásra vehetsz részvényt, kötvényt alapot aminek naponta közlik az árát), de úgy hogy ne vállaljam fel a direkt vétel kockázatát. De tény, hogy jóval kevesebb a kockázatod, mintha egyedi részvényekkel operálnál. Inkább úgy fogalmaznék, hogy részvényekkel az esélyét növeled a nagyobb hozamnak de ezzel paralel az esélyét is növeled a nominális veszteségnek is.

Azonban _AT_ nak már mondtam, hogy minden befektető más és más. Mert más a prioritása. Ja és én a kényelemért többet fizetek mint aki egyedi részvényeket vesz, hisz az alapok drágábbak. De NEKEM még mindig olcsóbb, mintha fáradt aggyal vennék fel pozikat, aztán meg ledarálnám összegem nagy részét.