Re: nincs cím
Előzmény: #540488"látod, ez az arrogáns hozzáállás az, amivel nem lehet mit kezdeni. Ha szted lehet puffogni minimális tájékozódás (re: könyv olvasása) nélkül is, tedd."
Látod, ez közöttünk a szemléletbeli különbség. Te azt mondod, anélkül, hogy pontosan tudnám, és egyetemi proffá képezzem magam, vagy TIT-re járjak, hogy pontosan hogyan lesz a bélszínből SZAR, anélkül ne mondjam azt arra, ami a WC-ben van, hogy SZAR.
De barátom, ami SZAR, az SZAR és nem fogok azért sok tankönyvnek csúfolt önigazolmányt elolvasni, hogy annak színe, bűze, állaga alapján értékeljek mert ez nem számít a számomra: Nekem elég, ha azt látom, hogy az már nem bélszín és ezt mondom el.
NAMÁRMOST, ha ugyebár arról értekeznék, hogy MIÉRT csinálja rosszul mondjuk Vakmajom amit csinál, AKKOR igazad lenne, hogy ne osszak észt, de én nem ezt teszem.
Tudod olyan ez más hasonlattal, mintha ránéznél a gyerek bizonyítványára, amiben az áll: "egyes, megbukott". Innentől lehet hosszasan tanulni, elemezhető, hogy vajon megtanulható-e az anyag, hogy a tanár megfelelően felkészült-e, hogy milyen az oktatáspolitika, el lehet olvasni hatástanulmányokat, összehasonlítást arról, hogy másokhoz viszonyítva hogyan kell ezt a jegyet értelmezni, esetleg szürreálliberalizmusban esetleg azon elfilózni, hogy végre olyan ez a gyerek, akit nem tud az iskola sem megtörni, mert számára a szabadságnál nincs fontosabb - de ettől még a karó, az karó marad. Érted már? Engem nem érdekel, hogy hogyan jutottak ide, mert nem az én dolgom szakmailag megítélni őket, de ha befektető szemmel nézem, amit művelnek, akkor csak a haverok, buli, bennfantást látom, és azt, hogy ők jól élnek, másokat meg hülyítenek. Egy szélhámosnak is kell a szakértelem, meg a hozzáértés, mégsem biztos, hogy ki kell művelned magad ezen a téren.
MONDOK ÉN neked valamit. Nem akarod valahogy meglátni azt, hogy mekkora változások elé nézünk. Én azt látom, hogy iszonyatosan nagy változások lesznek, a régi haver-buli-bennfantás kereskedés és világ lezüllik, elkopik és egy teljesen új generáció fog felemelkedni, ami nem az ingyenpénzben szocializálódik. Nézz csak körül, szép lassan mindenhol láthatóvá válik az, hogy kik azok, akik a "korlátlan pénzből" éltek jól és hogy hogyan indulnak el lefelé, mig azok, akik nem így éltek, szép lassan elindulnak felfelé.
"Csak margón megjegyzem, hogy Vakmajom alapok teljesítménye nem a magyar, hanem a világ bef. alapjainak a top kb. 10-20%-ában van hozam szempontjából."
LOL :) Amerikában 10% az valami, de Magyarországon, amikor 13% volt állampapír hozam is, akkor szánalmas.
"hisz HUF/USD árfolyam stabil átlag körül mozog 10 éve"
Biztos neked van igazad, én csak a száznegyven-kétszázonosok közötti ingadozásra emlékszem. Rossz a memóriám valószínűleg :)
"tehát egy amcsinak pl. igen örvedetes lenne, ha nyugdíjalapját forintra váltva VM-mel kezeltette volna, és akár most visszaváltotta volna dollárra. Az egyik legjobb hozama lenne vele amcsi alapok közt."
Ennél már csak akkor lenne SOKKAL nagyobb, ha magyar államkötvényt vett volna belőle. BTW, a VM-nél a 10% több évre vonatkozott, nem egy évre. Régen volt, amikor 10% vol pár évig a hozama...
"Ahogy már mondtam, óriási hibád, hogy vmiféle saját logika alapján alkotsz képet olyan dolgokról, amiröl valójában felületes ismereted sincs."
Tudod, én egy hülyegyerek vagyok, nekem odateszik elém, hogy VM hozam öt évre 10%, állampapírban 37% és erre a "felületes ismereteimre" hallatva azt merem állítani arrogánsanm hogy dejszen a állampapír sokkal jobb, és még a lekötött kamatokról nem is beszéltem... hát vajon mit ajánlanék én tanulatlan, műveletlen felületes amerikai ismerősömnek ennek alapján? Hadd ne művelődjek már addig, amig PC módon a VM-re beszéljem rá...
Egyebekben annál, mint hogy mások véleménye alapján alkotsz képet, na annál rosszabbat én el sem tudok képzelni.
"És még meg is magyarázod, hogy nem is kell hozzá ismeret, ez az arrogancia a durva."
Most mit csináljak, ha folyamatosan azzal traktálnak, hogy márpedig a bef alapok többet hoznak annál, mint amennyi a számokból látható?
Például leírod itt, hogy egy amcsi nyögdíjasnak mit kellett volna tennie, nos, ha jól emlékszem én ezt Nyilasinál olvastam pár éve, hogy az a nem normális, aki nem állampapírba teszi a pénzét, mert az hülyre ver mindenkit, beleértve ebbe egyébként az amcsi alapokat is.
De tudjuk, ő is nyilván hülye :)