Re: nincs cím
lagwagoner Előzmény: #533398"Hazai" bankok" topic folytatása: ""a gondolat egyáltalán felmerül", "mocskos kommunizmus", "nem ez a kapitalizmus"
mi az hogy kommunizmus? Hogy perközösségbe tömörülnek a sértettek? Kiállnak magukért? Hisz úgy tudtam ez a kapitalista demokrácia (vagyis mintha ezt hazudnák...) része.
Viszont magatartás szempontból a devizaadósok "viselkedése" (amivel nem általánosítok, csak az általam tapasztaltakat írom le): Néhány devizaadósnak anno küldtem át cikket, és mondtam el a véleményem, hogy lehetne megtámadni ezen szerződéseket. Igazából helyeslően bólogattak, de ennyi. Nyilván azért nem hatja meg őket a dolog, hisz tudják azokat fizetni (még), mert van munkahelyük. És legtöbb helyen ezt hallom, "ha lenne munkám" vagy " ha annyi lenne a fizetésem, akkor fizetném" stb.... Ez helytelen hozzáállás. 100 forint jogtalan többlet sem megengedhető havonta. Ha jogtalannak érzik, akkor tenniük kell az érintetteknek, de úgy érzem, hogy beletörődve hánykolódnak passzívan. Most azt várják majd egy "nagy" ember ezt megoldja...? megoldhatja egy nagy ember, ha érzi a társadalmi nyomást, igényt. Nehéz menet persze, és nehezebb mint megideologizálni, miért nem cselekszünk (rád hivatkozva). Hogy miért alakult ki az "ők az erősek", "úgyis csak lopnak", "itthon minden sz@r" érzet, én sem tudom. Nyilván ez kapóra is jön a zsinór rángatóknak. Hisz egy hite vesztett, deprimált nemzetet könnyű irányítani.
Apropó a kormány és a devizahitel: pont a devizahitelben nyújtott segítség az egyik rosszul sikerült problémakezelése a kormánynak. Hisz a kamatkérdés helyett az árfolyamhoz "nyúlt" (nem kell részletezem a problémámat, hisz tudod mire értem). Egyrészt ez egy távirányított megoldás, hisz azt tette, amit a bankok helytelenül. Egyoldalúan belenyúl egy ténybe (az árfolyamba). Ugye a kamatokat "megtámadni" jogosabb lett volna, hogy mi alapján lett az a kamat ami, és erről adtak-e tájékoztatást (nyilván ez egy többéves húzós menet lett volna, amiben csak nagy nehezen lett volna eredmény). Vagy persze felfoghatom az egész kérdést önző pragmatikus módon is: Jó hogy így találta ki a kormány, hisz a bankok többlet bevételhez jutnak továbbra is, amiből szép bankadó folyik be (ellentétben, ha a kamatot támadja be: nincs bevétel, nincs adó), így nem engem nyúznak adókkal. Aki meg nyert a "16%-os" SZJA-val, meg a családi kedvezménnyel, az meg ott kapott muníciót a hiteltörlesztőjéhez. Tehát, született, egy nem épp a problémát célzó, féligazságos, de kompromisszumos (a bankokkal) megoldás.