Regisztráció Elfelejtett jelszó

vita megelőzés

rbbj11

AT, igen sok hsz-ben olyan eszmecserékbe bonyolódunk, aminek aztán nem érzem, hogy lett volna bárki számára értelme vagy élvezete.

Azt hiszem, ha az ember indíttatásait, eleveit stb-t ismerjük, sok meddő szófosás megelőzhető. Ezért összefoglalom, nekem mi a fontos, amiből következnek a gondolataim is, amik ellen rendre kardoskodsz.

Nekem Nr. 1 prioritás a választás szabadsága. Én szeretném megválasztani, hogy hol és hogyan élek. Főleg Európában gondolkodom, ezért az EU olyan integrációja, ahol minél nagyobb a mozgásszabadságom minden téren, nekem csak támogatható.

A fenti szabadságigényből következik, hogy fontosnak tartom, a toleranciát. Hisz mindenkinek joga van a választáshoz.

Nr. 2 a szelekció érvényesülése. Én szeretném, ha minél inkább szabad verseny alapján alakulna ki a világ működése, és nem xy diktátumai (pl. állam) szerint. Minden olyan dolgot, ami a szabad versenyt akadályozza, ellenzek, így azt a rendszert is, ami megakadályozza számos nép többségének, hogy ebben a versenyben valóban részt vegyen és versenyzők helyett szolgasorban tartja őket. Szabad versenyt úgy kell megvalósítani, hogy ha vki alul is marad benne, lehetősége legyen új dologgal egy másik területen érvényesülni. Érzem, hogy ebbe is bele fogsz kötni, de mileőtt 10 oldalt irsz, inkább kérdezz, az többre visz. Mert ezt a gondolatmenetet kérdések révén val.szeg tisztázni kell, mert valóban felületes, de hátha ennyiből is megérted a lényegét.

Tehát minden, amire nincs igény, szoruljon erősen háttérbe.

Nr. 3 előrelátás, jövő figyelembevétele: Mivel nem tudhatjuk, hogy a jövőben nem lesz e nagy szükség vmi olyasmire, ami jelenleg nem tűnik fontosnak, ezért a szelekciót minimális mértékben befolyásolni kell: meg kell őrizni mindenből egy olyan mintát, amiből többé-kevésbé helyreállítható a jelenleg háttérbe szorult rendszer. Értem ezt háttérbe szorult népművészeti dolgokra, természetvédelmi elemekre, gondolatokra (épp ezért könyvégetést is elvetemült szélsőségnek tartom) stb-re.

Nr. 4 a jövő nemzedékeinek minél kevésbé nyúlni a forrásaihoz. Sőt, alapvetően bármiféle olyan jelenbeli felélést nem támogatok, ami jövőbeli dolgok előrehozott fogyasztása. Ilyen egy halmozódó adósság, vagy épp a lassan megújuló források gyors használata. Pl. olaj fogyasztása a termelődésénél gyorsabban.

Nr. 5. az állam minimális szerepe. A családi egységből kiindulva, minél feljebb lépünk, egyre kisebb szerepe kell legyen az életben. Nekem az lenne az ideális, ha mindennapi életemben a közvetlen lakókörnyezetemnek, majd a városomnak sokkal nagyobb szerepe lenne minden szinten, mint a jóval magasabb szinten elhelyezkedő államnak.

Épp ezért csak minimális funkciókat látok szívesen állami szinten, amelyek valóban még az ő szintjén koordinálhatóak talán a legjobban: mint pl. spec orvosi ellátás, ami nagyon nagy tőkeigényű, és ezért nem megszervezhető még minden nagyobb városban sem teljes körűen.

Abszurdnak tartom, hogy a gazdasági aktivitás fele az állami apparátushoz kapcsolódik egyre több államban. Nem akarom, hogy az államnak ilyen nagy hatalma és befolyása legyen.

A fentiek csak irányelvek, amelyek mentén állást foglalok az élet különböző dolgaiban vagy épp a beszélgetéseinkben. Tudom, hogy sok gondolat ebből nem válhat egyszeriben uralkodóvá, de attól még ezeket tartom kívánatosnak ill. ebbe az irányba elmozdulást.

Fogalmam sincs, hogy kéne ezt nevezni: liberális internacionalista kapitalista? :) Egy biztos, sztem te teljesen más ember vagy, és ezért úgyis a legtöbb dologról eltérő véleményünk lesz.