Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

Érdemes elolvasni, mert pont azt mondja most Demján, amiket én szoktam mondogatni:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/demjan_kinlodas_var_rank.168937.html

Ez ügyben külön érdekesség, hogy ezúttal már ő is megemlíti azt a paradoxont, amit Magyarországra szoktam én hozni: "Az a baj az országban, hogy ha dolgozni szeretnél, akkor nincs munka, viszont ha lenne munka, akkor nincs olyan, aki azt elvállalná."

Egyszerűen nonszensz az az állapot, amikor nem mondjuk ki, hogy azért van ekkora munkanélküliség, mert egyszerűen vagy nem akarnak dolgozni az emberek, vagy nem hajlandóak annyiért dolgozni, vagy egyszerűen nem tudsz mint rájuk bízni, mert mindenre alkalmatlanok.

Szemelvények:

"csak akkor lehet egy gazdaság versenyképes, ha az emberek dolgoznak, a nehéz munkát is el kell végezni. Semmit nem ér az a GDP-növekedés, ami úgy következik be, hogy az ország felvesz hitelt és azt jóléti kiadásokra költi - vélekedett az üzletember."

Ebben a kontextusban azonban annyit még hozzátennék, hogy a "jóléti kiadásba" alatt az improduktív beruházások és a pénzköltés felfuttatása (hitelezés) is beleértendő. ÉS egyszerűen azért, mert ez nem GDP növekedés, hanem a legjobb esetben is a jelenben kimutatott peak forgalom, amely a későbbi évek GDP-jét csökkenti permanensen.

"Demján: Dolgozni kell

A VOSZ ügyvezető elnöke szerint a válság oka a globalizáció. A tőkeáramláson keresztül emelt fel szegény területeket a világban és ennek a folyamatnak vannak nyertesei és vesztesei. A vesztesek azok lesznek, akik nem tudnak alkalmazkodni. Ahol felborul az okosok és a szorgalmasok aránya, az elveszíti versenyképességét (SZERK: Vö Németország - Görögország) - hangsúlyozta beszédében az üzletember, aki hozzátette: tragikusan lezsugorodott a szorgalmasak aránya, így nem lesz versenyképesség. Dolgozni kell, a nehéz munkát is el kell végezni - tanácsolta egész Európának Demján."

Ezt a tendenciát fedte el a felelőtlen uzsorázás, mivel azt a látszatot keltette, hogy munka nélkül is lehet élni, illetve azt, hogy a pénzköltés pénzt termel, vagyis a minél nagyobb adósság a jólét mércéje. Ez pontosan azzal járt, amivel a pénz szokott működni: A gazdagok gazdagodnak, a szegények szegényednek - csak ez nem volt látható. De talán most már látható: A szorgalmasok szorgalmasabbak lettek és fejlődtek, a lusták teljesen ellustultak és most sírnak. Tücsök&Hangya effekt.

"Kínlódással teli periódus vár ránk. Ahol nem kerül helyre az arány a termelésben résztvevő és a humán szférában dolgozók között, az nem lesz versenyképes"

"A válságok eredetéről szólva általánosságban kifejtette, hogy könnyű hitel a tűz, ami fellobbantja az ingatlanpiaci buborékot. A mostani válságban a legnagyobb probléma, hogy nagyon sokáig tart az adósság visszafizetése. Eközben a munkanélküliség magasan ragad - vetítette előre."

Magyarán, mivel a feletőlen költekezésre épült ki a munkahelyek garmadája, ezért a felelőtlen költekezés megszűntetésével azok megszűnnek, vagyis a legjobb esetben is stagnálás várható a munkanélküliségben, hiszen nincs új igény, nincs új piac, nincs mire várni, hogy miből lenne több munka.