Re: uram-bátyám kapitalizmus
prospero Előzmény: #520184Szerintem abból kell kiindulni, hogy vajon az elmúlt 20 évben a gyengébb államoknak segített-e a piac liberalizálása gyengébb nemzetállami szabályozással?
Szerintem ott volt sikeresebb az elmúlt időszakban a szabad piac, ahol erős nemzetállami szabályozás társult hozzá. Pl. Kína, Lengyelország, Csehország. Ahol gyenge volt a nemzetállami szabályozás, mint Magyarország, ott a gazdaság leépülése ment végbe, egyszerűen azért, mert az erősebb potenciál lenyomta a gyengébbet, és az állam ezt hagyta - teret engedve a szabad piacnak. Aki ezek után még több szabad piacot követel, hogy az majd megoldja azokat a problémákat, amiket a szabad piac gerjesztett - az szerintem nem normális. Társítva mindezt egy erős EU-s centralizált hatalommal, ami ugye éppen a szabad piac ellen kellene hogy hasson, és egyúttal tovább gyengítve a nemzetállami szabályozás lehetőségét.
Ez csak akkor ésszerű, ha a szabad piac fogalma helyett az EU által diktált piac fogalmat illesztjük be a képbe. Az EU-n belül pedig a kisebb vagy fejletlenebb tagállamok érdekérvényesítő képessége kisebb.Ettől még lehet a "fejlődés" iránya ez, csak ne kelljen már tapsikolnom hozzá.