Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: vétel

Zotya32

Nincs auditált éves jelentése az E-Starnak

Mivel a társaság az új könyvvizsgáló szerint nem vett figyelembe egy szabályt a könyvelésénél, nem lett auditált beszámolója a társaságnak. A közgyűlésen így azt nem is tárgyalták, új közgyűlés összehívását javasolták.

Rendkívüli tájékoztatás előzte meg az E-Star csütörtöki éves rendes közgyűlését, miszerint a 2011-es auditált beszámolók nem készültek el a tervezett és várt határidőre. A közlemény indoklása szerint ugyanis az üzleti év számviteli zárásakor kerültek felszínre olyan − azóta már orvosolt, de korábban nem ismert − hiányosságok az elmúlt évet illetően, ami miatt a könyvelést át kellett vizsgálni és korrigálni. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy az új könyvvizsgáló észrevétele szerint az IFRS szerinti beszámolókban nem alkalmazott a társaság egy IAS standardot. Ez lényegében azzal jár, hogy az ESCO szolgáltatások nyújtása nem árbevételként, hanem pénzügyi bevételként jelentkezik az IFRS-beszámolókban, ami 20 projektet érinthet a cég szerint.

A különbség miatt a 2011-re vonatkozó IFRS-szemléletű eredménykimutatás egyes sorai is módosulhatnak, ugyanakkor a változások nem érintik az egyes projektek életciklusa során realizált profitot, az egyes projektek egészének értékelését, illetve a vonatkozó szabályok szerinti adófizetési kötelezettségeket − fogalmaz a közlemény. A projektek jelenleg is folyamatban lévő átvizsgálását követően készülnek el a végleges IFRS szerinti beszámolók. Az eset pikantériája, hogy a határozati javaslatokhoz korábban mellékelt éves jelentés több soron is érdemben csökkentett számokat tartalmazott a főbb sorokon a negyedik negyedéves jelentéshez képest (Napi Gazdaság, 2012. április 2.).

A közgyűlésen, amelyen Soós Csaba, az igazgatóság elnöke és vezérigazgatója nem volt jelen, a szavazatok 54,35 százaléka képviseltette magát. Az új közgyűlés későbbi összehívására vonatkozó napirendi pontot a összegyűltek egyhangúlag elfogadták.

Az önkormányzati fizetési morál az E-Star márciusi helyzetjelentéséből kiolvasható romlása és a készpénzállomány apadása kapcsán Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, az önkormányzatok vélhetően kevésbé hajlandóak kiadásokba verni magukat, amikor tudható, hogy az állam át fogja venni az intézmények üzemeltetését. A központi költségvetés belépésével remélhetőleg a késedelmes fizetés problémája megszűnik. A kockázatot továbbra is az jelenti, hogy a társaságnak akkor van szüksége nagyobb forgótőkére, amikor a forrásbevonási lehetőségek eleve szűkösek, így a likviditási kockázat továbbra is gondot jelenthet az E-Starnak.

http://www.napi.hu/befektetes/nincs_auditalt_eves_jelentese_az_e-starnak.516874.html