Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

matgab Előzmény: #502879

1. Nem beszélünk magyar bank hiteléről. De külföldi bank is azt nézi, hogy melyik országba milyen kockázatokkal helyezi ki a hitelét. És az ország nemzetközi pénzügyi körökben történő megítélése bizony akár szeretnénk akár nem, függ az IMF-től. (sztem ezért fogja váltani hamarosan Varga Matolcsyt).

Nem kell, hogy csődbe menjen az ország, elég ha csak lebegtetik ennek a hírét.

2. Mo-n ft-ban ad el. És ha 400 HUF lesz egy EUR, akkor az eredménykimutatásában ami EUR-ban történik akkor nagyobb vagy kiseb szám lesz? Ha Magyaro megítélése rosszabbodik, akkor az egész régió gyengülni fog, sőt maga a hitelválság kártya is előtérbe kerülhet- ez a román- lengyel piacon hasonló leértékelődést indíthat el. És vásárolni a gázt, az gondolom EUR-ban veszik, tehát -mivel a szolgáltatói ár ft-ban fix, ezért az árrés kisebb lesz.

Az üzleti modell tudomásom szerint arra alapul, hogy a cég megfinanszírozza a beruházásokat- amikre az önkoriknak nincs pénze- és cserébe jó áron szolgáltatja a gázt. Ezért szoktam azt is mondani, hogy gyakorlatilag a fizetendő kamatot is valójában ennél a cégnél az ELÁBÉ részeként kellene kezelni, hiszen a kamatköltségnek is bőven meg kell(ene) térülnie az értékesítés során!

Ha a kamatok emelkednek akkor az megintcsak eredményrontó hatású. A hivatalos infláció meg jellemzően alacsonyabb, mint a kamatpálya emelkedés.

Ráadásul ugye a leértékelődés miatti kamatfizetési kötelezettség nemcsak az emelkedő kamatpálya, hanem a leértékelődés miatt is nőni fog (illetve EUR-ban állandó, csak forintban denominált árbevételhez képest nő).

4. Az önkoriknak nyáron nem elsődleges a gáz, csak a fűtési szezonban. Ergo, ha lekapcsolják őket néhány hónapra az nem akkora gond, mint a cégnek, aki ellen viszont felszámolási eljárást indíthatnak, ha nem fizeti ki a szállítóit. Persze lehet faktoráltatni, csak az megint csökkenteni fogja az eredményt...

Nem azt mondom , hogy lesz csőd, csak annyit, hogy a kockázatok nyilvánvalóak és nem szabad őket figyelmen kívül hagyni.

minipakkom megvan, de ez inkább csak jelképes pakk...