Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: E-STAR (heti) elemzés

matgab Előzmény: #489066

http://profitline.hu/hircentrum/hir/260414/E-star-reszveny---erdemes-mar-beszallni?

Egy apróság az elemzés során szemet szúrt nekem, ami eddig fel sem tűnt:

"Tavaly a negyedik negyedévben 3,13 millió euró nettó vesztesége volt a főként hőtermelést és hőszolgáltatást végző cégnek, döntően a 2,9 millió euró pénzügyi veszteség miatt. "

Ha a pénzügyi veszteségtől eltekintünk (amibe nem tudom, hogy a kamatokat is beleveszik-e, vagy csak a határidőn elszenvedett árfolyamveszteséget), akkor a cég Q4-ben 0,23 millió EUR veszteséget ért el!

A Q4 során egy távhőüzemeltető cégnek igen erős pluszt kellene, hogy termeljen - hiszen annál jobb negyedéve már csak a Q1 kellene, hogy legyen - mert Q2 és Q3 során alig keletkezik bevétele, inkább csak költségei a fix költségek miatt!

Azaz ha már a Q4 is negatív önmagában - főleg akkor ha a 2,9 millió EUR magába foglalja a fizetendő kamatokat is és nemcsak az árfolyamveszteséget, akkor itt valami kurávra nem működik jól!

Ez az eredmény termelő képesség, vagy inkább képtelenség a jelenlegi igen nehéz likviditási helyzetben akár egy hamarosan (2012Q2-Q3) bekövetkező csődöt is előre jelezhet szerintem!

Mert a beruházásokra nincs pénz, amivel az eredményt javítani lehetne, így viszont úgy néz ki, hogy a cég még a főszezonban sem termeli ki a kamatfizetési kötelezettségeket sem , nemhogy a hitel tőke visszafizetésének lehetőségét! És ez így brutális...

Egyetlen menekülési lehetőség egy újabb óriási hitel(ek) lenne, amiből fedezhetnék az EETEK lezárását, a román projektek felújítását és mindezt úgy, hogy az legkésőbb a következő fűtési szezonban már brutális nyereséget termeljen! Persze egy ilyen helyzetben melyik felelős bank mer úgy hitelt adni, hogy a cég kamatköltségei relatíve ne emelkedjenek és a törlesztésre is képes legyen a cég? Ezt inkább tőkeemeléssel lehetne megvalósítani, de erről a jelenlegi bizalmi szint és árfolyamtrend mellett szó sem lehet!

matgab ajánlása: csak az überoptimisták tartsák!