Re: Semjén: Szlovákiának vissza kell vonnia ellentörvényét
Előzmény: #453388"Nem vehet fel mellé másikat, mert akkor a német nem marad meg (kivéve ha kérvényezi, megfelelően alátámasztja, és elfogadják)."
VS:
"NYUGODTAN felVEHET mellé másikat, mert akkor a német IS MEGmarad FELTÉVE, HOGY kérvényezi AZT ÉS elfogadják A KÉRÉSÉT".
Senki sem tiltja meg neki a felvételt, senki sem zsarolja meg őt a sajátja elveszítésével.
"Igen, újból eljutottunk oda, hogy a felnőtt gyerekeknek választani kell a kettő közül. A kettő együtt (azaz a kettős állampolgárság) nincs a lehetőségek közt"
Kivéve az előbb említett esetet, hogy kérelmezi azt és megkapja. De mint írtam, egy FELTÉTELEKHEZ KÖTÖTTEN MEGADOTT állampolgárság esetében mi abban a csoda, hogy a FELTÉTELEKNEK MEGFELELŐEN egyszer el kell dönteni, hogy igényt tartasz-e rá?
"Gondold végig, hogyan kap valaki kettős állampolgárságot."
Aki végigjárja a törvényes utat.
"Az elbírálást az eredeti állampolgárságával kapcsolatban hozzák"
EZ tényszerűen NEM IGAZ: AZ eredeti állampolgársággal kapcsolatban SEMMIT sem bírálnak, kizárólag AZT bírálják, hogy AMELLÉ felvehet-e egy másikat. Az elbírálás tehát nem arról szól, hogy megtarthatja-e az eredetit, hanem éppen ellenkezőleg, arról, hogy felvehet-e mellé egy másikat. És ez iszonyat nagy különbség, mert pont arról szól ez a dolog, hogy az eredeti állampolgárság megtartásának, annak elvételének a lehetősége sem merül fel ebben az eljárásban.
"az új állampolgárság elbírálásához semmi köze nincs Németországnak"
?????????????????????????????????????????? Miért, szerinted ki bírálja el azt, hogy egy német állampolgár lehet-e német-magyar? Hát a német állam. Anyja német, apja magyar, EU tagság után alanyi jogon(!) kapta meg minden olyan magyar állampolgár, akire ez igaz volt. Mondjuk példának okáért.
EZT:
"így nem történhet az, hogy a kérelem elutasítása után az eredeti állampolgársága marad meg, miközben az újat nem kapja meg."
Ezt a mondatot szerintem te sem érted. Ha az lenne, amit írsz, akkor egy se maradna...
"Másrészt ha véletlenül így is lenne, akkor sem válna kettős állampolgárrá, ez meg sem fordult a fejedben?"
Nem, mert most már teljesen értelmetlen, amit írsz. Valami oltári tárgyi tévedésben vagy. A kettős állampolgárságra vonatkozó kérelem elbírálása pontosan arra vonatkozik, amiről szól, arra, hogy az adott állam hozzájárulását adja-e ahhoz, hogy az állampolgára egy másik állam polgára IS legyen, de természetesen szó sincs arról, hogy ennek a kérelemnek az elbírálása bármiféle hatással legyen az eredeti állampolgárságra. Arra vonatkoztatva az eljárás pontosan indifferens, tehát ha pozitív a bírálat, akkor kettős állampolgárrá VÁLHAT valaki (engedély az azzá válásra, nem pedig a kettős állampolgárság megadása a kérelem tárgya!), ha nem, akkor marad úgy minden, mint ahogy a kérelem beadása előtt volt. Egy ilyen kérelem beadásának nem tárgya az eredeti állampolgárság fenntartása, mert az nem kérdés.
"De hogy ennek mi köze az önkényességhez, azt végképp nem tudom. :)"
Nagyon egyszerű. A kérelem beadása önkéntes, az elutasítás után az állampolgárság megmarad, ugyanakkor semmi sem korlátoz abban senkit, hogy akármennyiszer kérelmezze a kettős állampolgárságot. Az állampolgár önkényessége ott kezdődik, ha ezzel nem törődve, vagy ennek ELLENÉRE vesz fel másik állampolgárságot, az állam önkényessége pedig ott, ha ennek a törvényes lehetőségét nem biztosítja, miközben egyébként a kettős állampolgárság jogintézményét elismeri, védi és támogatja. Ilyen nincs.
"Arról sem tudok, hogy az alkotmányban szerepelne kettős állampolgársághoz való jog."
Mert nincs is benne. AZ van benne, hogy senki sem fosztható meg akarata ellenére a szlovák állampolgárságtól. Ez expressis verbis azt jelenti, hogy aki kijelenti, hogy nem akar róla lemondani, attól nem lehet elvenni, még akkor sem, ha egy másikat is felvesz. Ahhoz ugyanis az Alkotmányt is módosítani kellett volna, hogy ez ne így legyen. Ezért is más a szlovák törvény, mint a német, vagy az osztrák. Azok ugyanis konzisztensek, világos feltételrendszert adnak, és így választják el az önkéntest az önkényestől.
"Amúgy kétféle esetről tudok, amikor egy új állampolgárság megszerzése nem jár a szlovák elvesztésével: születés, és házasság útján. De a születést már korábban is írtam."
Én pedig arról írtam, hogy az a törvény, amit meghoztak, az még csak a szlovák jogszabályokkal és az Alkotmánnyal sincs szinkronban, mert még csak annak sem felel meg.