Re: nincs cím
rbbj11 Előzmény: #440886"Hogyan tudod számszerűsíteni a kockázatot?"
Vitatható, hogy melyik rá a jobb módszer, mert több is van. Pl. vehetem a legutóbbi gyj alapján az eszközértéket korrigálva az összes hitellel és megvalósult befektetéssel. Lehet ezt venni annak, amit mindenképp megér egy cég, persze csőd esetén ez sem igaz. De feltételezve, h. nem lesz csőd, ki lehet ebből indulni, ezt visszaosztani a részvényszámra. Így kapsz rv-kent egy számot. Amikor aktuális árfolyamon veszel belőle, megnézed, hogy a két szám közt mekkora különbség és ez a számszerű kockázat.
Lehet alapul venni a forward vagy pillanatnyi p/E-t, mondjuk összehasonlítva a szektorbeli legalacsonyabb értékkel. Amennyivel magasabb a mi P/E-nk, azt is lehet kockázatnak venni.
Lehet egy medvepiacon alapul venni vmi több éves támaszt, vagy legalábbis vmi irtó erős támaszt. Nem garancia, hogy odáig esik, se nem, hogy ott megáll, de kockázatfelmérésre jó lehet számos esetben. Ez jóval 5000 alatt volt E-Starban, mikor 10 alá becsaklizott. És nehogy azt mond, hogy nem mondtam, mert nem olyan rég, be is linkeltem, pontosan hanyadik hsz-ben irtam meg ebben a topicban, vhol a hsz-k első 25%-a körül van. Akkoriban órákig kerestem, most vedd te rá a fáradtságot. Ez is ebben a topicban írva van, hogy mikor vettem, mennyin, és hol adtam el, hogy 10.000 felett túlértékeltnek tituláltam stb. Minden itt van írva, néhány ezer hsz-szel korábban.
Az E-star számomra belőhető pillanatnyi középtávú árfolyamszórása 2000-12500. Ezért lassan alakul a 3-as arány, ha csak ezt nézem, és más piaci szerepelőket és lehetőségeket nem veszek figyelembe, akkor mint már írtam, e-star kezd olcsó lenni, és lassan beszállót kínál.
Miért 3?? Csak. Mert nálunk sokkal okosabb és tapasztaltabb kereskedők szerint 3 az ideális earning/risk arány. Sokan úgy tradelnek, hogy kettő is elég, mégpedig szűkebb stoppal, mert ha nem jön be nekeik, akkor hamar kiszállnak. És nyilván van, akiknek 4 a jó, pláne ezen a volás piacon, mert nem szeretnének kirázódni, ha már egyszer vmibe beleültek.
Egyébként butaság, hogy azt írod, én TA szabályokat írok. Semmi köze a TA-hoz, annak a három leírt pontnak. Bármelyik profi buy and hold value befektető alkalmazza, olvass interjút akár Warren Buffettel. Sose vesz olyat, ami túlértékelt, de olyat se, ami nem teljesíti felül a piacot. Ill. most, öregen már igen, mert olyan spec. feltételeket kap a cégekben, hogy neki már szinte mindegy, hogy merre megy az árfolyama....
Ja, még ahhoz, hogy rögötn az első eső napon a piac kedvezőtlen....Ugye ezt nem komolyan írtad? De ha kell, ezt is elmagyarázom. Egy egyenes vonallal, vagy ördögi TA-val, pl. 100-as, 200-as mozgóátlaggal ki kell simítani az árfolyammozgást. Akkor kapsz egy görbét, vagy egyenes vonalat. Ha ez alá kerül és ott is marad az árfolyam mondjuk egy hétig (most nem részletezem, pontosan melyik mozgónál hány napig stb), akkor lesz rossz a mozgás. Nem csodafegyver, ez csak egyetlen érv a sok közül arra, hogy vegyünk vagy ne vegyünk vmit. És természetesen nem tévedhetetlen módszer, "CSAK" kb. 70%-ban segíti a nagy bukók elkerülését. Tessék visszanézni a bux grafikonját akár 10 évre, hányszor és mekkora profitkülönbséget eredményezett.
De még vonalak sem kellenek hozzá, hogy vki egyszerűen szemmel lássa, hogy e-starnál 10e törésével elszakadt a cérna. Az égvilágon semmilyen görbe nem kellett, ez pont annyira tiszta eset volt. Korrekció nélkül, mint a hulló kés, úgy mozog hetes charton.
"Saját példám mutatja hogy baromság....Meddig tart az elképzelt irány?"
Meddig tart? L. fenti leírást.
" Mi a korrekció és a trendforduló?" Kül. időtávokra lehet rakni vonalakat stb-t, ha vki évekre, befektetési céllal vesz vmit, min. napos, de inkább hetes grafikonnal foglalkozzon, tehát egy adatot egy teljes heti árfolyammmozgás adjon meg.
"RFV-ben 9800-as csúcsok után tavaly jött egy 7200-ig terjedő lejtmenet..Tankönyv szerint ott adni kellett volna..Aki ott megtette, megszívta."
Nem, tévedés, egy felgyorsuló emelkedő szakasz után ott egy élesebb konszolidáció volt. Persze megint az időtáv a kérdés, hetesről ill naposról beszélek. Egy trend abban ismerszik meg, hogy egyre magasabbak a csúcspontok és a mélypontok is, ezért emelkedő. Ha zuhanó, akkor egyre alcsonyabbak ezek, de min.feltétel, hogy korábbi lokális mélypont alá üssön az ár.
Abban a korrekcióban 6300 volt az a szint, ami alá hetesen be kellett volna menni, hogy eladási jelzést kapjon az ember. Ez nyilván késői jel lett volna, épp ezért tartom brutál kockázatnak még jó viselkedés mellett is egy begyorsuló emelkedésbe belevenni. Mert ha vki vmit egy elszállt áron vesz, szinte nincs Isten, TA és akármi, ami megmentse egy nagyobb bukótól.
Ez is itt van a topic elején, én ott lejjebb vártam, de vételben gondolkodtam akkoriban, de végül lemaradtam róla, mert nem jött le annyira az ár, ahol jónak láttam volna a kockázati arányt. Számomra ez esetben 5500 körül volt a kockázati szint (sajnálom, de nincs időm mindent részletesen indokolni, és tőzsdeoktatást tartani), és ez az akkori 7500-7700-as árfolyam mellett túl nagy kocka volt, mert a a targetem pedig csak 10k volt.
De Istenem, jobb kimaradni, mint egy katasztrófába belefutni. Minden nap van lehetőség a tőzsdén, nem kell mindenben benne lenni.
"Az E-Start ezen elmélet szerint a legjobban 12400-on kellett volna venni, hiszen akkor teljesítette legjobban felül a piacot..."
Erre már reagáltam, mi a felülteljesítés. És valóban, ha csak egy érv alapján kéne döntést hozni, akkor nyilván E-start halmozni kellett 12400-on IS. De óriási félrebeszélés azt állítani, hogy csak ott kellett venni, hisz már akkor 3000-es ár óta folyamatosan felülteljesített és végig sávos vételre beszéltünk. Ugyhogy ha úgy is jött ki vkinek a lépés, hogy pont 12400-on vette az utolsó bővített pakkkját, semmi gáz, csak kicsit feljebb jött az átlagára. Mondjuk 6-7000-re. És? Gond? Nem az. Sőt, eladási ejlet se kapott az illető, de ha semmi másra nem alapoz, csak felülteljesítésre, akkor se ment már bele vásárlásokba, miközben zuhant 10e-re. Csak várt. Tartás. Türelem volt. Egyébként az óvatosabbak, akik ösztönösen tőzsdéznek, tuti a profit egy részét realizálták 10e körüli eladással…
És aztán 10 alá kerüléssel és ott maradással vége volt a játéknak, itt már ügyességen múlt, sávosan kinek milyen profittal lehetett kiszállni. Egy biztos, az illető, aki betartott az alapvető kereskedési szabályokat, folyamatosan eladott, ráadásul szép nyerőben, miközben mások vették tőle 10-9-8-7 ezerért.