Re: Az összeomlás sebessége - válaszok az egyik legaktuálisabb kérdésre
Netmaster Előzmény: #414149Viszonylag röviden. A szemét-létszükséglet összehasonlítás azért hibás, mert fordított logika mentén érvelsz a nyugat és az arab világ közt. Bármelyik oldal átalakulhatna nem pazarlóvá (lehet, hogy az araboknak több energiát kéne bele fektetni, nem tudom eldönteni), viszont a jelenlegi állapotok közt mindkettőnek létszükséglet, ebben nincs különbség.
Amerikánál természetesen csak az autógyártók csődjére gondoltam, államcsődben egyetértek. Abban mondjuk nem, hogy "simán túlélték", egyáltalán rózsás a helyzet ott sem.
Nem tudom kik gyártják a peak oil grafikonokat, de inkább azt kéne vizsgálnod, miben tévednek. :) Az olajegyenleg egyáltalán nem képzelgés, leírom mégegyszer, ha az olajat az energiájáért bányászod, akkor a befektetett energia - kinyert energiából kapod a tiszta megtermelt energiát. Mi nem érthető ezen?
Amíg Kína része a globális gazdaságnak, addig SZVSZ a "mindössze Kína" más érvelés nem igazán releváns, pl. mert a kínai olajfelhasználás eredményei a fél világot ellepő kínai áruk. Tehát még mindig nem látszik az a hatalmas visszaesés. Abban tökéletesen egyetértünk, hogy az átállás más energiahordozóra elsősorban akarat kérdése, illetve az olajcsúcs számítások szerint annyiban nem, hogy azok kitermelési korlátot becsülnek (elsősorban technikai, környezeti, részben gazdasági okok alapján). Arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben nem kerülnek előtérbe alternatív energiaforrások, akkor az olajkitermelés szükségszerű csökkenése súlyosan fog minket érinteni. Tehát egyáltalán nem arról szólnak, hogy száz év múlva világvége, és lehúzhatjuk a rolót. Akkor igen, ha nem változtatunk, és erre utaltam korábban is, hogy jelenleg a váltás még gyerekcipőben jár, még nem tértünk át egy fenntartható energiafelhasználást eredményező útra.
Az ilyen Németország 10 év múlva... állításokkal óvatosan bánnék, jó lenne, ha így lenne, de egyelőre még a nyomdafesték mindent elbír esete forog fenn, akaratot és eredményeket szeretnék látni. Obama is könnyen ígérget tíz éves időtávon többezer milliárdos kiadáscsökkentést, amíg nem azonnal kell lépni. :)
A grafikonokról annyit, hogy van bennük előjelzés újonnan felfedezett mezőkre, látszott is azon amit linkeltem, igaz, biztosan ezek a becslések a legpontatlanabbak. Az olajfogyasztás valamivel jobban becsülhető, mivel a világgazdaság erősen befolyásolja, eléggé különbözőképpen várható az elkövetkező tíz év alakulása, ha stagnál, vagy ha növekszik a világgazdaság (ne menjünk bele, hogy melyiknek mi a valószínűsége).
Bah, sehol nem vontam össze az ármérleget és az energiamérleget. Annyit írtam, hogy a költségekben jócskán része van a sokkal nagyobb energiaigénynek. Jól néznénk ki, ha nem szinte mindent az energiára lehetne visszavezetni.