Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Az összeomlás sebessége - válaszok az egyik legaktuálisabb kérdésre

Előzmény: #412250

"Még hogy az arabok és egyéb olajtermelők fordítják pazarlásra az olaj ellenértékét?"

Igen. Ha megnézed, sivatagot öntöznek, klimatizált buszmegállót építenek, 5 csillagos városokat, vendégek nélkül, pálmafákat a tengerbe és még vég nélkül sorolhatnám a pocsékolást. Sehol egy IPAR(!), sehol egy olyan munkahelyteremtés, ami az olaj NÉLKÜL is fenn tudna maradni. Egyszerűen "ingyen van" és ami könnyen jön, az könnyen megy.

"Fejlesztésre, vagy arra, hogy SUV-kkal furikázhassák a gyereket az iskolába?"

A SUV is fejlesztés eredménye, és valamivel el kell égetni azt a sz*rt, amit az arabok tudnak adni. Mi másra lehetne még használni? (Az ipari felhasználás nem ér, az nagyjából konstans érték volt, van és lesz)

"Az amerikaiak mire használták a saját olajtermelési csúcsaikat a 70-es években?"

És mennyire meg is változott a gondolkodásmód azóta... nézzed csak meg, egy kis olajáremelés, és az összes(!) autogyártójuk majdnem csődbe megy, és már állnak is át a kisebb autokra. Maguktól. Sőt mi több, csúcsra járatják a közösségi közlekedést is. Iszonyat alkalmazkodóak.

"Azért értelmetlen amúgy "jelenlegi költségszintről" beszélni, mert ha a világ összes olaját egy év alatt ki tudnánk termelni, akkor valóban magasabb lenne a peak szint, de egy cseppel sem lenne több olajunk, mintha száz év alatt termelnénk ki."

A világ összes olajának mennyiségéről valójában fogalmunk sincs, de mint jeleztem, egyszerűen írd be bármelyik magyar hírportál keresőjébe, hogy olajmezőt találtak. Sorozatban fogja kidobálni a linkeket. Egyelőre messze több az, amit felfedeznek, mint amelyek kimerülnek. Egyszerűen a mai technológiákkal már olcsóbb és gazdaságosabb a kitermelés azokon a helyeken, ahol korábban nem volt az.

"Tíz-húsz év múlva ránézünk az olajárak grafikonjára, összehasonlítjuk egyéb nyersanyagokéval, gazdasági mutatókkal, és ki fog derülni, hogy megvolt-e a peak oil, vagy nem."

Pontosan arról beszéltem, hogy ezeket a grafikonokat állandóan mutogatják már vagy negyven éve, de még soha nem sikerült a közelébe sem találni a valóságnak :LOL: Sőt mi több, minél többet mutogatják, annál távolabbra kerül a CSÚCS kitermelés határideje, amiből világosan látható az, hogy még hosszú évtizedekig, egy évszázadig semmi oka nincs annak, hogy valódi "olajválságtól" tartsunk, azaz beszerezhetetlen olajtól. De ha ezt leírná valaki, akkor mennyire is ZUHANNA le az olaj ára? A béka s*gge alá, hiszen valójában teljességgel egyértelmű, hogy az olaj árának SEMMI KÖZE a tényleges kitermelési költségekhez, az olaj ára politikai kérdés és kiegyezés eredménye.

"Óriási mértékben fogyasztott véges erőforrásról van szó, ami belátható időn belül elfogy, bármennyit is találjanak még."

Csak gondolkozz el egy picit ;) Annak idején a szénre mondták ugyanezt, és már világvégét vízionáltak, hogy kimerülnek a szénbányák. Aztán azóta inkább be is zárták őket, mert nincs rá szükség. Vagyis teljes tévedés abból az alapállapotból kiindulni, hogy olajra mindig SZÜKSÉG LESZ, mert ez az állítás egyszerűen nem igaz. A kérdés az, hogy AMEDDIG szükség lesz rá, ADDIG lesz-e elég olaj - erre pedig a válasz egyértelműen IGEN. Az olajfogyasztás egyébként (Kínától eltekintve) masszívan csökken. Nincs ebben semmi csoda. Csak éppen számos esetben "olajra számítják át" a NEM olajalapú energiaforrásokat is, és ez okozza a félreértést.

Egyebekben már írtam: Szibériába [lakatlan környéken] felhúzol vagy két tucat atomerőművet és el van látva Európa ezer évre árammal. Innentől átáll a teljes közösségi közlekedés gázra/áramra és csókolom, köszönjük az olajat. Hatalmas gazdasági fellendülés, óriási ipari forradalom, tiszta haszon. NULLA probléma az olajról leválás. Egészen pontosan 0.0% probléma. Egyszerűen csak arról van szó, hogy akkor kitörne az utolsó világháború, mert éhen döglenének az arabok.

"És mint írtam, az lesz az érdekes, hogyan viselkedik az olajár az elkövetkező években."

Ahogy a spekulánsok érdekei kívánják - a gazdasági racionalitástól már régesrégen elszakadt az ára. Ez már régen nem tőzsdei cikk, hanem politikai eszköz.

"Ó persze, hiszen egyáltalán nem a TÚL DRÁGA a süket duma. :)"

Tessék megnézni az olajtársaságok profitját. Azt sem tudják, hová tegyék a pénzt. Egy száz milliárdos olajkatasztrófát pár év profitcsökkenése(!) árán kihevernek. Szerinted?

"Miért is drága? Áááá, hiszen abban a költségben egyáltalán nincs energia."

ENERGIA VAN BENNE - de az ENERGIA NEM FELTÉTLENÜL OLAJ. Tetszik érteni a hazugság lényegét? Még egyszer: Az energia NEM FELTÉTLENÜL OLAJ. Ugyanakkor a hazugság lényege az, hogy azt olajra számítják át.

"Mert a mélytengeri platformhoz nem kell sokszor annyi, jóval ellenállóbb szerkezetű acél, nem kell a munkásokat folyamatosan kívülről ellátni, nem kell őket szállítani stb. Mást etess a hülyeséggel, légyszi."

Node az acél mióta mérhető olajban, a munkások ellátása miért olajban történne, és ha ez tényleg veszteséges lenne, akkor melyik olajtársaság üzemeltetné a platformot? És azt ugye tudod, hogy mi az a világítótorony a nagyobb platformokon? Azon ég el a felesleges FÖLDGÁZ, amivel semmit sem csinálnak. Ez mióta nem pazarlás?

"Már leírtam a múltkor, milyennek kéne lennie a helyzetnek, ha jó irányba haladnánk. Akkor arról vitatkoznánk, megvolt-e a peak oil? Dehogy, hiszen tudnánk, és nem külső kényszer, hanem a saját döntésünk alapján. Bah, az egész világgazdaság egyre inkább a világcégekben koncentrálódik, ez alól valóban nem kivétel az energiaszektor sem. De ez jó irány lenne? Hiszen ők diktálják az esztelen fogyasztói társadalmat, amit szerinted is be kéne fejezni. Nem áll ez így össze. :)"

Ez egy érdekes gondolatmenet, csak nem értem.... :o Én nem azt mondtam, hogy jó irányba megyünk, viszont azt mondtam, hogy az "olajcégek" megfogalmazás már a múlté, ezek nagy része már ENERGIÁT szolgáltat, és baromira mindegy nekik, hogy az micsoda.