Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

Koffein

Hallottam egy jópofa sztorit, ami rávilágít, hogy az állam illetve a bürokrácia működése többnyire nem a hatékonyság növelése irányában mozdul el, hanem éppen ellenkezőleg, egyre burjánzóbb és pazarlóbb lesz. Valami okmányokat intéztem a családnak, és várakozás közben elbeszélgettem az okmánykiadásban dolgozó illetővel. Nagyjából így zajlott a párbeszéd.

- Mondja, nem lett volna egyszerűbb, ha elmegyek egy kormány ablakba, vagy hogy hívják, hiszen ott állítólag mindent egy helyen lehet elintézni. Tök jól hangzik.

- Ugyan, nehogy azt higyje.

- Hogy érti?

- Azokban semmit nem lehet elintézni.

- Dehát olvastam az újságban, hogy mindent egy helyen.

- Ez csak a szöveg, valójában nem működnek, mert sem a technikai sem a jogi háttér nincsen megteremtve a működésükhöz, így pedig jogilag és technikailag is lehetetlen ennyire különböző adatbázisokat összekapcsolni, mint földhivatal, BM adatbázis, OEP adatbázis stb.

- Akkor mit csinálnak?

- Semmit, ha bemegy egy ügyfél, akkor elküldik a földhivatalba, okmányirodába vagy az OEP-hez stb. Legfelebb felmennek helyette a netre, és foglalnak neki időpontot a többi hivatalba. Nem véletlen, hogy egyetlen párhuzamos ügyintézési helyet nem szüntettek meg közben, hiszen a tényleges ügyintézés azokban történik.

- Akkor semmi értelme ezeknek az új irodáknak?

- Az égvilágon semmi.