Re: nincs cím
matgab Előzmény: #325119megnéztem.
Észrevételek:
Azzal abszolút nem számol a riport, hogy a házastársaknak összesen kell 300.000 forintot keresniük, ahhoz, hogy a teljes adókedvezményt igénybe vehessék.
Ugye, ez fejenként havi bruttó 150e. Az már az átlagkereset alatt van bőven.
Én személy szerint tök igazságtalannak éreztem az eddigi adórendszert, mert ugye én tanultam, kidolgoztam a beleimet multinacionális cégeknél. Cserébe kaptam egy szép folyamatosan emelkedő a végén már jó nagy bruttó fizetést. Persze nem dolgoztam többször annyit , mint a kollegáim. Rajtam a felelősség volt és a bizalom, hogy ne lopjam ki a tulajdonos szemét és vigyázzak a cégére.
Ehhez képest az állam elvette a fizetésem jó 2/3-át! (mert 100 bruttó a cégnek 136-ba került, amiből nem kaptam meg 55-öt sem!
Míg mások, akik mondjuk napi 8 órát dolgoztak, vagy felelősség nélküli robotmunkát végeztek, azok kevesebbet kerestek, viszont az adójóváírás miatt ők szinte semmi adót nem fizettek.
Én a fizetésemből egészséges ételeket vettem, sportolok, ne dohányzom.
Akkor azt a rengeteg adót miért velem fizettették be??
Nincs gyerekem és elismerem, hogy ez totálisan egészségtelen a társadalom részére, ezért igen nekem elvileg többet kellene adózzak, mint azok, akiknek van gyerekük.
Minél több a gyerek annál hasznosabb a társadalomnak -no persze csak akkor, ha neveli és normális egyedet nevel a szülő- annál több adókedvezmény járjon neki.
Azért adókedvezmény, mert így el lehet kerülni a felelőtlen gyerekgyártást, amiből nem lesznek "normális" emberek!
Tehát ha az előző igencsak igazságtalan adórendszerből indulunk ki, akkor bármilyen normálisabb adótörvényeket hozunk, akkor az fog kijönni, hogy az igazságtalan!
Már az első adózási órán , úgy kezdte anno az oktató:
Az adózás legnagyobb kérdése az, hogy hogyan legyen igazságos, ennek meghatározása attól függ, hogy egy adott kormány kiket akar támogatni és kinek a kárára.
Mert lehet az igazságos, hogy azoktól szedik be az adót, akik sokat dolgoznak, termelnek, és sokat keresnek, hogy a megélhetésre mindenkinek nagyjából ugyanannyi maradjon -ennek szélsőséges formája a kommunista szemlélet.
Lehet az is igazságos, hogy mindenki a jövedelmével egyenes arányosan fizeti az adót, azaz a jövedelmének azonos %-át adja. Ez klasszikusan teljesítményösztönző, ez liberális szemléletű.
Lehet még úgy is igazságos, hogy azt mérlegeli, hogy ki mennyit használ az állami által nyújtott szolgáltatásokból, ez az állami szolgáltatásokat gyakorlatilag piaci alapra helyezi. Ennek szélsőséges esete gyakorlatilag 0% adó, viszont bármi amit használ az állampolgár azért magas összegű díjat kell fizetnie.
(Persze pl. a honvédelmet mindenki használja, és nem is nagyon lehet lemondani róla.)
Ez mind a 3 igazságos rendszer, csak éppen az igazságot más-más perspektívából szemléljük.