Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: nincs cím

Scipio Előzmény: #318854

Én meg pont a koncepciót hiányolom belőle.

Matgab írta:

"Pont ez az amit teljesen másképp ítélünk meg: A kormány támogat valamit, mert egy bizonyos népréteget (a jól kereső gyermeket vállalók) széles néprétegét akarja létrehozni."

Az erős és széles bázisú középosztály létrehozására eddig 3 módszert ismertem:

A gyors: ha rendelkezik a társadalom nagy létszámú vagy gazdagságú vagyonos réteggel, akkor vagyonuk elvételével és újraelosztásával lehet széles tömegeket felemelni - erre leginkább a kommunizmus a példa, a jól ismert eredménnyel...

Aztán ott vanak a liberális eszmék, szabad verseny, állami be nem avatkozás, leginkább a XIX.sz szólt erről, teljes bukás, kommunista fasiszta eszmék elterjedése, munkásfelkelések, forradalmak stb.

Végül meg lehet próbálni különböző állami ösztönző eszközökkel - ez nem csak anyagi támogatást jelent, hanem pl. esélyegyenlőséget a továbbtanulásban, állásszerzésben, karrierépítésben stb - az alacsonyabb jövedelmű rétegeket "felzárkóztatni" és megteremteni a stabil, erős középosztályt.

Ezzel szemben a kormány egészen újszerű adórendszert hozott létre, a szűk középréteget jóval nagyobb mértékben - mind arányaiban, mind összegszerűen - támogatja, mint a felzárkózni igyekvő alsó középosztályt. Ennek látszólag egy eredménye lehet: a szűk középosztály még inkább "összemegy", hiszen egyesek ezáltal szintet lépve a vagyonos rétegekhez csatlakoznak, míg alulról nem hogy nem tudnak újabb rétegek belépni közéjük, hanem a leszakadásuk tovább nő. Nem tudom megérteni mi az értelme ennek a modelnek, de a történelem biztosan a nagy vezérünket fogja igazolni :)))