Re: nincs cím
matgab Előzmény: #318369Szép hosszú írás, amire majdnem ugyanilyen hosszan tudnék csak válaszolni.
Előre leszögezném, hogy a teljesség igénye nélkül írok le egy-két apró észrevételt.
1 Orbán Viktor személye szerintem az egyik legerősebb garancia arra, hogy a Fidesz tényleg nemzeti gyűjtőpárt maradjon. Jól beszél, külsőleg "jól néz ki, eladható kategória", határozott világos beszédű, szellemes ember. Nem véltelenül démonizálja őt folyamatosan a balos média... Illetve állandóan próbálták Orbánt ellehetetleníteni, kifigurázni vagy a pártja éléről elmozdítani, egyfajta jobboldali közhangulat "álszondázásaival".
Én úgy látom, hogy mivel 4 gyereke van tényleg foglalkoztatja az, hogy a gyerekei hogyan fognak élni és talán külföldi tanulmányai során azt is látta, hogy ha gyerekei külföldre mennek, akkor mégiscsak mindenhol idegenek lesznek. És talán az az alapvető koncepciója, mivel felismerte hogy a gyerekei nem akkor fognak jól élni, ha ők önmgaukban gazdagok, hanem akkor, ha az egész ország jómódú inteligensebb a mainál és nem kell félelmek között élni (pl. leengedheti őket bármelyik szórakozóhelyre majd).
Én úgy gondolom, hogy a rendszerváltás előtti időkben a legtöbb embernek, főleg egy olyan tapasztalatlan "sihedernek" mint amilyen akkor Orbán volt nem volt egyértelmű, hogy kik állnak a szadesz mögött, akik a "legrendszerváltóbb" pártnak marketingelték magukat, amit be is vett mindenki, hogy ők antikommunisták, meg liberálisok, meg minden jó -egészen talán addig a pontig, amíg az SZDSZ 94-ben koalícióra nem lépett a húsosfazékkal, egyértelműen eladva korábbi elveit!
Nos innentől fogva akik ezt felismerték , hogy a szadesz nem nemzeti és nem is rendszer csak módszerváltó párt, azok azt is felimerhették, hogy az MDF romjain és garnitúrájával nem lehet erős nemzeti pártot építeni.
Én , speciel 1998-ban is még annyira meg voltam tévesztve az akkori média által, hogy a szocikra szavaztam egyéniben. Mert akkor még nem volt internet, nem volt nemzeti tévé, de még igazán újság sem, meg nemzeti könyvek sem!
Gyakorlatilag már az totális szerencse, hogy ezalatt a 10-15 év alatt, amíg ne volt nemzeti média nem szűnt meg a nemzeti oldal!
Ha nem lett volna internet, meg 2006-tól Hírtv, ami sorozatban buktatta le a szoci visszaéléseit, akkor a mai napig is a szocik lennének a hatalmon. Szerintem a nettel egyszerűen elszámolták magukat, nem jöttek rá, hogy ez alig pár éven belül mekkora hatalmat és valódi sajtószabadságot fog jelenteni, vagy úgy gondolták, hogy addigra már úgyis az összes hatalmat összpontosítani tudják a markukban.
Nos az első Fidesz kormány egyik legnagyobb hibája pont ez volt, hogy a média hatalmát nem ismerték fel.
Sőt az a gyanúm, hogy mint akiknek ölébe esett a hatalom, még azt sem ismerték fel, hogy hogyan épül fel a nemzetközi pénzügyi hatalomrendszer, kivel és hogyan kell tárgyalniuk, kinek mit mondhatnak és egyáltalán talán azt sem látták, hogy az egész pénzügyi rendszer a lokalitások kifosztására megy rá teljes erővel!
Ennek a magyarországi irodalmát Drábik János és Bogár László volt az aki egyáltalán le tudta és le mert írni! Azelőtt a liberális közgazdasági dogmákat mint alaptéziseket mindenki elfogadta, meg sem kérdőjelezték, és át sem látták az egész pénzszivattyú szerkezetét.
Ehhez, hogy ezt valaki felismerje, feldolgozza, utána nyomozzon , és még le is írja , ahhoz idő kell és az, hogy legyenek ilyen óriási koponyák, mint ők ketten -ja és nagyon fontos, teret is kapjanak a médiában, hogy az átlagembereknek lehetőleg minél egyszerűbben el tudják ezeket magyarázni, hogy hogyan működik a világ.
Alapvetően a 2002-es kudarcot én a fidesz tapasztalanságára írom. Nem ismerték fel, hogy kik a valódi ellenfeleik, és kik a potenciális szövetségeseik, és nem marketingelték addigi munkájukat (ellenben a szoci média által a máig fejbe vésett Ezüsthajó meg egyéb "botrányokkal".
2006-ban a Fidesz felléphetett volna erőszakosabban. De lehet, hogy felismerték , hogy ha ők akkor erőszakosan lépnek fel, vagy erőszakra buzdítanak, akkor egyrészt a demokráciára épülő államhatalmat kérdőjelezik meg (arról nem is beszélve, hogy az embereket puszta kézzel küldték volna a Gergényi meg egyéb szoci katonai vezetők irányítása alatt álló erőszakszervezetek ellen??).
Ezzel akkor egyértelműen megosztották volna a magyar társadalmat, a ballib média ismét elővehette volna, hogy Orbán hataloméhes, és csak az érdekli, és akár kiontja a támogatói vérét is ennek érdekében.
Arról ne s beszélve, hogy ha kierőszakolt volna egy szavazást, akkor lett volna 4 évig a Fidesznek egy szűk 1-5%-os kormánytöbbsége, amivel aztán megint semmi lényeges dologhoz nem tudott volna hozzányúlni, mert az összes 2/3-os tv-t megcsáklyázta volna az akkor még jóval erősebb szoclib kettős...
Ráadásul mindjárt a nyakukba varrták volna a 2008-as pénzügyi válságot is és megint 8-12 évig ellenzékbe szorulta volna.
Tehát a Fidesz nagyon okosan megvárta, amíg a szoclibek felmorzsolják magukat saját bénázásukban és kapzsiságukban. Így el lehetett érni szép türelmesen azt, hogy a kétharmad de a Jobbik támogatásával akár 4/5-ös szabályokat is megváltoztassanak...
2.
Mai politikája a Fidesznek. Hát ezzel a résszel teljesen nem értek egyet, legalábbis a következtetéseivel.
Ugyanis a Fidesz belföldön rendkívüli korábban abszolút tabutémákhoz nyúlt gyakorlatilag minimálsi idő alatt.
Ráadásul nemzetstratégiai jelentőségű kérdésekben!
Leértékelték a devizát (ez fontos a hazai ipar támogatásában és az import elleni védelemben, mégha szociális feszültségeket is kelt pont a szocik által tudatosan felépített devizában történő óriási méretű eladósodottság miatt), a határon túli magyaroknak állampolgárságot adtak, remélem szavazati jogot fognak adni, és megtámadták az élősködő (nem a termelő!) multikat és pénzügyi rendszert!
Ezek iszonyatosan lényeges lépések!
Emellett kellene már párhuzamosan átalakítani az egész monetáris politikát és a pénzkibocsátási jogokat átalakítani (100%-os letéti rendszer, a bankoktól a hitelpénz kibocstási jogának visszaállítását, és az állam bocsásson ki annyi pénzt, amennyi egészségesen működteti a gazdaságot, ezért , hogy pénzt enged a gazdaságba ne kelljen már önmagában hitelt fizetni külföldi virtuális pénzt reálkamatokra váltó nemzetközi bankházaknak!) csak gondolom pont ezért van az egész Simor mizéria.
Emellett egy Holoizé alap, vagy törvény az lófüttyöt nem számít, csak arra jó, hogy kifogják vele a tel Aviv- New York -London tengely antiszemitázó vitorláiból a szelet (hiszen hogyan nevezhetnének valakit antiszemitának, ha ilyen törvényeket hoz??)
Persze megvannak a limitek és nem lehet egyből kirohanni Afganisztánból, meg gondolom meg kellett szavanzni a Lisszaboni paktumot is (bár azt én is ellenzetem, hogy csak így olvasás nélkül).
De én összességében azt látom, hogy a stratégiai kérdésekben jó irányba halad a Fidesz, Orbán Viktor vezetése mentén a megfelelő kompromisszumos válaszlépések megtételével egyidejűleg, még ha nagyon messzinek is tűnik a cél és nagyon erősen korlátok közé vagyunk is szorítva!
3.
A Fideszen belül is biztos, hogy nagyon sok a semmittevő, ott is biztos előfordul a korrupció és a hatalomért ott is megtenne sok mindenki sok mindent és beépített emberek is biztos vannak, mert amelyikből sikeres párt lesz ott mindig is megjelennek a beépített emberek. Őket még anno a Nazi pártból sem tudták teljes egészében kiszűrni, pedig nekik nem kellett ilyen burkolt eszközökkel dolgozni, mint manapság. Mégis ott voltak és a Jobbikban is benne vannak abban is biztos vagyok.
Az is természetes, hogy amennyi poziciót most betölt a fidesz, annyi tehetséges szakértőjük nincsen. De próbálnak saját megbízhatónak gondolt szakembereket odaültetni.
Ez természetes is. Egyrészt akiről tudták , hogy együtt korrumpálódott az előző rezsimmel, annak nyilván le is út fel is út. Aztán vannak azok, a kulcspoziciók, amikben egyértelműen csak valamilyen szempontból megbízható(nak gondolt) emberek ülhetnek. Valamint egy cégnél is úgy szokott lenni, ha külső új vezető jön, akkor szinte csak úgy tudja magát elfogadtatni, ha a teljes korábbi felső vezetői garnitúrát lecseréli és vagy külső már őáltala felvett embereket ültet be maga alá, vagy a közép -alsó rétegekből emel fel valakiket.
Ez az államirányítás és az állami cégek esetében is így van.
Ezért tűnik most narancsáradatnak mindenhol minden. Én ezt teljesen "normálisnak" tartom.
4.
A Jobbik most még egy nagyon fiatal párt. Még mindig nem derült ki a vezetőiről, hogy melyik milyen kaliberű ember, mennyire becsületes (legalább relatíve) és hogyan viselkedik kritikus helyzetben.
Ezt majd az idő és az éles helyzetek megmutatják.
De szerintem ott még rendkívül sok "szájhős" ül a padok között. Sőt relatíve talán több, mint a Fideszben.
Van nekik még idejük fejlődni és fő feladatuk az, hogy a Fidesz lelkiismerete legyenek!
Relatíve nagyon sok buta embert is látok a Jobbikban tűzvonalban. Ez nyilván a radikalizmusnak is köszönhető -ugye bizonyos szellemi szint alatt az emberek általában könnyebben radikalizálhatók, ezért sok volt a buta ember a szélsőséges/radikális pártokban mindig is, persze nagy és okos vezetők alatt az ilyen pártok is óriási hatalmat tudtak elérni (akár Sztálin, akár Hitler) és saját vezérelveik szerint irányítani az egész radikális tömeget, akár jó, akár rossz irányba.