Re: nincs cím
Netmaster Előzmény: #308666Jó, ezt a szöveget én is be akartam idézni tőle. :) Meg vitába szállni vele, ugyanis kedves professzorunknak annyit sikerült bizonyítania, hogy ilyen feltételek mellett valóban nem a pozitívan vett egyenlőség irányába fog elmozdulni az állapot. És itt idéznék David C. Korten: Gyilkos vagy humánus gazdaság című könyvéből:
"Amikor az Illinoisi Egyetem kutatói, Ed Diener és munkatársai összehasonlították több erősen eltérő vagyoni helyzetű embercsoportnak az élettel való megelégedettségét, a csúcsont négy olyan csoportot találtak, amelyek megelégedettségi mutatója mejdnem azonos volt a hétpontos skálán.
Az egyik csoport, amely a Forbes magazinnak a leggazdagabb amerikaiakat tartalmazó listáján szereplő emberekből állt, átlagosan 5,8 pontot ért el. Hát bizony, ennyi pénzt már boldogít - legalábbis akkor, ha az ember éppen a hierarchia legtetején van.
A legnagyobb megelégedettségi indexszel rendelkező másik három csoport az előbbivel ellentétben olyan emberekből állt, akik mérsékelt, kiegyenlített életvitelt folytatnak, és erős közösségben élnek. Ezek a csoportok a pennsylvaniai amishek (5,8 pont) - rendezett, egyszerű életet élő vallási csoport, akik autók és traktorok helyett inkább lovakat tartanak; az Észak-Grönlandon élő inuituk avagy eszkimók (5,8), őshonos vadászó és halászó emberek; valamint a maszájok (5,7), hagyományos pásztornép Kelet-Afrikában, akik elektromosság vagy vezetékes víz nélkül, szárított tehéntrágyából épült kunyhókban élnek. Ezek valamennyien olyan közösségek, melyekben az emberek törődnek egymással, megosztják erőforrásaikat, és ahol a gazdasági különbségek minimálisak."
Forrása: http://www.psychologicalscience.org/pdf/pspi/pspi5_1.pdf
Úgy tűnik van, ahol ez mégis működik. :)