Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

sbbacsi Előzmény: #293579

Már említettem, hogy más léptékben gondolkodunk. Amit én írtam az trendszerű, hosszú távú, nem 2 vagy 5 évre szól. Nem tudom mennyire, lehet, hogy hosszú időre, de én pesszimistán látom ezt és félek, hogy jóval rövidebb időre fog szólni, mint ahogy ma gondoljuk.

Hogy nem lesz ilyen, amiről írok?

Normál, hangsúlyozom, normál helyzetben minden működik, amit leírtál. Az inga. De én azt próbáltam leírni, hogy ez "korlátlan" nyersanyag és energia esetén működik. Zárt rendszerben. A korlátlant most értsük úgy, hogy az adott (fejlett) népességhez mérten "korlátlan".

Ez az a képlet ami hamarosan szerintem nem fog fennállni. És akkor fog borulni az inga egyik oldala. Akkor teheted bárhova a pénzt, nem lesz semmi jelentősége. Ha nincs miből gyártani és világgazdaságot fenntartani. Ma a "pénzből" gyártanak. Nem kell hozzá más, ebben egyetértünk. De - nagyon fontos hangsúlyozni!!! Ha nem történik semmi áttörés! - akkor hamarosan nem ez lesz a képlet. Nem pénzből gyártanak hanem nyersanyagból, energiából. És innentől borul fel teljesen a képlet.

Van még egy szerintem fontos elem: a volumen. Most világgazdasági szintről beszéltem. Ez szerintem kb. a mai nagyságrendben életképes. Van egy kritikus szint, ami alá nem süllyedhet.

Gyk: Nem lehet 10-20-30% munkanélküli és nem lehet "fél" világgazdaság. Egyszerűen a mechanizmusok és a bizalom nélkül összeomlik, mit ahogy erre láttunk már egy kis ízelítőt 2-3 éve. Szerintem Te is erről írtál, talán ebben egyetértés van köztünk. Csak abban nincs, hogy szerinted ez az aránytalanság fenntartható, szerintem pedig egy szint felett nem. A tömeg ilyen szinten nem regulázható. Másrészt pedig azt sem hinném, hogy az ilyen esetben is fennmaradó szűk hatalmi rétegnek ez lenne a célja. Ma lehet, hogy mind1 mi van 1mrd emberrel, amíg másik 1-nek jó... De mondjuk 3 vs 0.5 felállásban lehet, hogy mások lesznek a prioritások is. Kézenfekvő megoldás a háború is, de azt én ugyanúgy kudarcnak élem meg. Annak, hogy a mostani, virágzó hitelalapú termelési-fogyasztási rendszer megbukott. Ilyen méretekben nem tud tovább élni. (Ahogy korábban is megbukott, éles irányváltás volt világméretű háborúk esetén.) És szvsz az az utáni kilátások sem rózsásak, kisebb léptében sem biztos, hogy vissza lehet térni ehhez az idilli hitelfogyasztási modellhez. Hacsak nem jön itt is vmi megváltó fordulat pl. technológiailag.

Azzal végképp nem értek egyet, hogy a "világ ki van találva". Nincs. Sajnos a legnagyobbak is sodrónak ezzel az árral a kitalált kis mikrokörnyezetükben. (Igen, szerintem pl. egy általános szemmel nézve (fél)világméretben meghatározó jelentőségű olajbirodalom is csak a mikrokörnyezetekhez sorolódik nálam. A fenti eseményeket nem fogja tudni irányítani. Vagy ha tudja valamennyire az is átmeneti.)