Hozzászólás
Ozzy_Már dolgoztam járműgyárban is és vezettem szervizt is, valami tapasztalatom van ebben a témában. Gábor valszeg hasonlóképpen hozzá tud szólni a témához, de én azért elmondom saját tapasztalataim.
A szűrőknél számít a részecske méret, ami még átmegy a szűrőn. Ha túl nagy részecskék mennek át, akkor kopik a motor. Ha túl sok sok részecskét szűr ki a szűrő, akkor hamar eltömődik, azaz sűrűben kell cserélni, vagy romlik az áramlás.
Az igaz minden olyan szűrőre, ami a motorral van kapcsolatban: olajszűrő, üzemanyagszűrő, levegőszűrő. Ezeken én nem spórolnék néhány ezer Ft-ot. A pollenszűrő mindenkinek saját választása. A légkamrákat nehéz belülről pucolni, szűrőt viszont könnyű cserélni (általában), ezért érdemes kisebb szemcseáteresztésű szűrőt választani. Én mint allergiás alapból is a legkisebb szemcseáteresztésű szűrőkre hajtok.
Az olajnál sok minden paramétert kell, vagy lehet figyelni. Erre nem térnék ki ez egy külön tudomány.
Én márkaszervizbe hordom a gépet, mert cserébe ingyen mentenek külföldön is. Nálam ez azt jelenti, hogy bíznak abban, amit csinálnak. Én meg sokat járok külföldön és korábban már volt sokkal költségesebb problémám még egy korábbi típussal.
A tanácsom meg az, ha meg lehet tudni, hogy ki az adott autógyár beszállítója, akkor attól kell venni a szűrőket/olajat. Ugyanazt a minősget adja majd "utángyártóként" is, mint amit a gyárnak szállít. Ha ezt nem lehet kideríteni, akkor pedig megéri a gyári alkatrészt megvenni és akár sufniban beszerelni.
De rémisztőként elmondanám, hogy a legtöbb garanciális turbó javítását a nem megfelelő szűrő/olaj javítása miatt kellett visszautasítanunk. A turbók az olajkenésű századmilliméter pontossággal beállított csúszócsapágyak és a magas fordulatszám miatt különösen érzékenyek az ilyesmire. A turbo pedig jóval drágább, mint egy normális szűrő, vagy olaj.