Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: short állomány

Gudakes Előzmény: #16427

Találtam egy beszélgetést az Elemzésközpont.hu-n a témával kapcsolatban:

"Mtelecom

gola20, sze, 03/25/2009 - 16:23

Az osztalékot, illetve az árfolyam nyereséget már úgy utaljáka számlára, hogy le van vona a 10%, vagy 20% adó?

re:Mtelecom

Trader, sze, 03/25/2009 - 17:45

osztalékot levonják

árfolyamnyereséget majd be kell fizetned

Mtelecom

gola20, k, 03/24/2009 - 22:27

Értem!

Tehát egy egyszerű számítást elvégezve eldönthetem, hogy melyik kedvezőbb. 509-en száltam be és ha felmenne 590-ig akkor az azt jelentené, hogy 81 Ft/részvény haszon. Az osztalék meg 74 Ft. Csak kérdés, hogy meddig fog emelkedni. De ha pl. 550- ig emelkedik "csak" és megtartom a részvényt, akkor az azt jelenti,hogy megkapom az osztalékot, de realizálnom kell másnap 74 Ft veszteséget, ami a vételi (509Ft) árhoz képest 33 Ft/részvény tényleges veszteséget jelent ezt megszorzom a részvényeim számával, majd kivonom az osztalékból és már meg is kaptam a valós,tiszta hasznomat, ami kevesebb mintha kiszáltam volna 590-en :).

Türelem aztán majd kiderül, hogy mi lesz. Remélem jól értelmezem a dolgokat és jól számoltam.

osztalék

Laci, sze, 03/25/2009 - 08:46

Csak két apró megjegyzés:

- osztalék 10% adózással van, a részvény nyeresége pedig 20%

- ha van részvényekből elért jelentős nyereséged akkor az esetlegesen realizált Matáv veszteségedet le tudod vonni abból.

Mindkettőt érdemes figyelembe venni számoláskor.

Érdemes ehhez egy fedezeti pontot számolni, hogy mekkora várható esésnél milyen értékek jönnek ki. Persze számolni csak az utolsó napokban érdemes, mert akkor már látható a max. árfolyam, amire fel tudják tornászni azt.

Mtelecom

gola20, k, 03/24/2009 - 19:38

Köszönöm a gyors választ!

A 70 Ft-os rés azt jelenti, hogy pl. 29-én 590-el zár a papír, akkor másnap nyitáskor rögön 520-al kezd?

re:Mtelecom

Elemzésközpont.hu, k, 03/24/2009 - 21:09

Igen, tehát más stratégiát kell kigondolni az osztalék zsebrevágására..

Egyik ilyen lehetőség, hogy pont akkor adjuk el a papírt, amikor 590-en zárt, így (feltehetőleg korábban vettük) árfolyamnyereséget realizálhatunk az osztalék helyett..

Nagy Attila