Hogy jutottunk idáig? :)
matgab Előzmény: #1513109https://hvg.hu/itthon/20260901_magyar-peter-vagyon...
Vagyon elkobzás témakörben... Értem a szándékot és egyet is értek vele.
De hogy a valóságban mennyire fognak egy ilyen törvényt boszorkányüldözésre használni azt egyelőre nem tudom megjósolni.
Tiszásoknak, hogy segítsem egy kicsit a gondolkodását: gondoljunk bele abba a helyzetbe, ha a Fidesz visszajönne a hatalomba, akkor vajon hogyan tudna visszaélni egy ilyen törvénnyel?
"A vagyonelkobzást kell elrendelni arra a büntetőeljárás megindítását megelőző öt évben szerzett vagyonra is, amelyet valaki a bűnszervezetben részt vevő személytől szerzett, és a vagyon, illetve a vagyont megszerző személy életvitele az igazolható jövedelmi viszonyaihoz, személyi körülményeihez képest különösen aránytalan."
Kérdés, hogy mi számít vagyonnak? Ugye vagyonelem a gépkocsi is pl. vagy az ingatlan. Ugye az ingatlan vásárlás esetében mindig is kell fizetni vagyonszerzési illetéket, holott a vagyonom az létezett előtte is, csak nem ingatlanban állt a pénzem.
És ha én vettem egy megszorult politikustól egy házat jó áron, de nekem nem volt nagy összegű jövedelmem, szerényen éltem esetleg egy barátom adott kölcsön pénzt nekem a vásárláshoz, akkor azt az ingatlant az állam akvirálhatja?