Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

TrendMan

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Moszkva melletti koncertterem elleni, halálos kimenetelű terrortámadás után jelentősen nőtt azoknak a száma, akik szerződést kötöttek a hadsereggel. Az év elejétől kezdve több mint százezer ember írt alá szerződést, ebből csak az elmúlt tíz napban körülbelül tizenhatezren csatlakoztak.

Sok újonnan jelentkező azt említette, hogy a koncertterem elleni támadásban elhunyt 144 áldozat miatt "bosszút" szeretnének állni.

Bár a támadást az Iszlám Állam vállalta magára, Oroszország azt hangoztatja, hogy a gyanúsítottak Ukrajnához köthetők.

Kijev és a Nyugat egyaránt visszautasította ezeket az állításokat.

Oroszországban folyamatosan bővül a fegyveres erőkhöz csatlakozók száma. Vlagyimir Putyin elnök 2022 szeptemberében rendelte el egy 300 000 fős sorozás végrehajtását, de kijelentette, hogy további kötelező mozgósításra nincs szükség. Ennek oka, hogy Moszkva szerint nagy számú önkéntes jelentkezik szerződéses alapon, sokukat pedig a civil életben elérhetőnél magasabb fizetések motiválják.

A fegyveres erőkkel szerződést kötő személyek valós számát független forrásból nem lehet megállapítani.

----------------------------------------------------------------------------------------

Két évvel, 27-ről 25 évre csökkentette a mozgósítási korhatárt Ukrajna, Kijev akár 500 ezer új katonát is behívhat az idei évben. Az ukrán hírszerzés szerint az orosz hadiflotta elhagyta a krím-félszigetet, amerikai elemzők szerint pedig a félsziget ostroma már régen megindult: a flotta után a következő célpont a Kercsi-szoroson átívelő híd lehet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.