Regisztráció Elfelejtett jelszó

Richter fórum

RichterM+++

#1474042 TrendMan Előzmény: #1467810

Richter > OTP

Érdekes volt a ma reggeli könyv, 9.00-kor 7755-től 8230-ig mindenféle kötés volt rengeteg különböző árfolyamon.

Ilyet még nem láttam.

Hogy dől ilyenkor el, hogy melyik a nyitó árfolyam?

RichterM+++

#1465087 TrendMan

Szépen szárnyal a RichterM.

Zsiday mondta még márciusban, hogy ő nem OTP-t venne, hanem Richter-t és hallgattam rá.

Lassan azonban ideje lesz elgondolkodni egy shorton ...

BlackRock

#879341 matgab Előzmény: #863020

Durva, utolsó hozzászólás 2020 szeptember.

Anno 7000-nél vettem , bezuhant 5000-ig, ott eladtam, most meg már 9000.

kötvény

#845254 Koffein Előzmény: #845207

ez nekem is feltűnt, hogy jönnek a pozitív hírek és 5k körül kóvályog... csakis mészi papírok pörgése miatt lehet, sokan átszálltak...

kötvény

#828549 Kissherceg Előzmény: #826719

Létezik egy 904 millió eurós magyar államkötvény-sorozat, amelynek az a specialitása, hogy át lehet váltani Richter-részvényekre. Ezeket október 5-én 17 óráig tudják Londonban a tulajdonosai a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt-nek felajánlani, mert a Magyar Állam lejárat előtt visszavenné a papírokat.

A Magyar Állam 25,25 százalékos részesedéssel rendelkezik a Richter Gedeon Nyrt, gyógyszercégben, és mondhatjuk, hogy ebben a cégben az állam jó tulajdonos. Nem babrál bele a globális piacon is sikeres, innovatív cég szakmai munkájába, sőt ez a tulajdon inkább egyfajta védelmet nyújt a Richter számára az ellenséges felvásárlások ellen.

Hitelből

Valamiből persze tartani kell ezt a rettentő értékes pozíciót. A Richterrel könnyű számolni, mert az aktuális részvényáron (5300 forint) éppen 1000 milliárd forintot ér a cég. vagyis az állami rész értéke 250 milliárd forint.

A mesés vagyonelemet az állam hitelből tartja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2013. december 6-án a Magyar Állam nevében 903,8 millió euró össznévértékű (mai áron 290 milliárd forintos) kötvénysorozatot bocsátott ki.

Ennek a kamatszelvénye 3,375 százalék volt, és a papír 2019-ben futott volna ki. Ez a kötvény akár Richter-részvényekre is váltható lenne, de a kötvényeseknek akkor éri meg az átváltás, ha 5706 forintnál többet ér egy Richter-részvény. Ezt a sorozatot próbálja most visszaváltani az állam.

A MAGYAR ÁLLAM A NAGY ÜZLET LEBONYOLÍTÁSÁVAL AZ AMERIKAI GOLDMAN SACHS ÉS A MAGYAR EQUILOR CÉGEKET BÍZTA MEG.

Miből vásárolnának? Nem is olyan régen az ÁKK 1 milliárd eurónyi eurókötvényt adott el, 1,25 százalékos kuponnal, így adódhat a feltételezés, hogy az állam ebből az olcsóbb forrásból finanszírozná a Richter-részesedést, vagyis egészen pontosan a kötvények visszavásárlását, ami a tőzsdén jegyzett társaságnak, ha lehet még jobb megoldás is, hiszen ha nincs átváltoztathatási opció, akkor még stabilabb a cég tulajdonosi szerkezete.

A tőzsdei csengő a sajtótájékoztatón, amelyet a Richter Gedeon Nyrt. tőzsdei bevezetésének 20. évfordulóján tartottak 2014. november 11-én.

A tőzsdei csengő a sajtótájékoztatón, amelyet a Richter Gedeon Nyrt. tőzsdei bevezetésének 20. évfordulóján tartottak 2014. november 11-én.

A versenytársak zúgnak

A hazai tőkepiacon mégis azt éreztük, hogy van némi felzúdulás, az amúgy logikus lépés lebonyolítása ellen, elsősorban azért, mert a versenytársak szerint újabban az állam egyik aktora, az MNV nem versenyezteti a közreműködőket, hanem már-már automatikusan az Equilornak adja a tőkepiaci vonatkozású tranzakciókat.

A versenytársak tudni vélik a magyarázatot is, az Equilor vezetése jóban volt az MNV-t korábban vezető Szivek Norberttel, illetve a „magánhangzókat nem kedvelő Istvánnal”, utalnak a BDPST cégre és Tiborcz István Orbán-vejre. Mások védelmükbe veszik a céget, mondván a Concorde értékpapír mellett az Equilor a másik nagy hazai független brókercég, korábban inkább a Concorde szervezett ilyen akciókat, most az Equilor kap több szerepet. Az érintettek nem nyilatkozhattak, így inkább a piac semleges szereplőit kérdeztük erről.

A többségi vélemény szerint maga a deal rendben van. "Kritika akkor illethetné, ha a Magyar Állam indokolatlan felárat fizetne, ha bennfentesek állnának be a piaci ár és az állami ajánlat közé, de itt erről szó sincsen, az MNV a 101,5-102 százalékon forgó részvényekért 102,75-103,5 százalékos árat ajánlott, amely minden szempontból nagyon korrekt ár" – mondta egy szakember.

Ekkora prémiumot ugyanis valóban fizetni kell azért, hogy előbb adja vissza a befektető a papírokat. Több versenytárs is észrevételezte ugyanakkor, hogy a közvetítőket vélhetően nem versenyben, hanem meghívásos alapon választhatta ki az MNV.

Ezt sajnos mi határozottan nem tudtuk ellenőrizni, mert az MNV és az Equilor nem válaszoltak kérdéseinkre, így csak annyit tudunk megerősíteni, hogy az általunk megkérdezett piaci szereplők tenderrel, meghívással nem találkoztak. A legutóbbi kibocsátást amúgy még a Deutsche Bank és a hazai UniCredit csinálta.

VOLT TÖBB OLYAN KRITIKUS IS, AKI AZT IS ÉSZREVÉTELEZTE, HOGY SPECIÁLIS ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI HELYZET, SZÉCSÉNYI BÁLINT, AZ EQUILOR VEZETŐJE UGYANIS EGYBEN A RICHTER GEDEON IGAZGATÓSÁGI TAGJA IS.

Erről többekkel beszéltünk és

egyrészt azt hallottuk, hogy valódi összeférhetetlenség itt nincsen, esetleg akkor lenne, ha a Richter valamilyen bennfentes információ alapján joggal számíthatna erőteljes áremelkedésre, amely a kötvény értékét is jelentősen befolyásolná,

másrészt Szécsényi Bálint állítólag teljesen kivonta magát a kötvénydealből, az Equilor olyan „chinese wallt” épített, amely talán nem is volt indokolt egy államkötvény esetében, de a felek még a gyanúját is megpróbálták elhessegetni az összeférhetetlenségnek

Összességében abban mindenki egyetértett, hogy a tranzakciót leginkább az fogja minősíteni, hogy az milyen eredménnyel zárul. Ebben ráfér a közvetítői szektorra is már egy jó hír, mert bár nyilván nem lehet egy államkötvény-vásárlást közvetlenül összehasonlítani egy tőzsdei kibocsátással, de az utóbbi időben a Waberer's International és a BILK Logisztikai Zrt. tranzakciói kudarcosak lettek.

Végül egy érdekes összefüggés arról, hogy mire is alkalmas lehet egy ilyen kötvényakció. A Richter vezérigazgatója ma az az Orbán Gábor, aki öt éve, a legutóbbi kötvénydealnél még a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára volt, és a fáma szerint éppen a kötvényakció során mélyült el a pozitív viszony közte és Bogsch Erik, a Richter Gedeon emblematikus vezetője között.

itt minden longbol kiröp…

#826719 Sumér harcos

itt minden longbol kiröppentem.

igazábol ugráltam,nem kellett volna,igy sem rossz,de sokkal jobb is lehetett volna,főleg,hogy certi volt,sort nem érdekel.

esmya

#825465 Macskaegér Előzmény: #825456

holnapi gyj előtt itt toporog 5000 körül, alj óta 10 %-ot ment, ha jó a gyj akkor a vevőkre rá lehet szórni, majd lentebb porszívózni, ha rossz, akkor magától is beesik, ricsi fundásan többet ér, növekvő eredményre számítok, pakkjaim: 5150, 4890, 4530 korán kezdtem vásárolni, van rajta netto 5% profitom, ezért eladtam 100 db maradt, az izgalomért, 4700 körül újra megvenném, itt nekem nagy a kockázat, 5150 volt a céláram ebben a körben. Mindenkinek sok nyerőt a ricsiben, holnapra egy nagy gap up szépen mutatna :)