Regisztráció Elfelejtett jelszó

"Hazai" bankok

OTP

#778705 *Stiv* Előzmény: #778703

AXA Bankos vagy? Akkor ezekkel jó, ha tisztában vagy

Valószínűleg nincs olyan AXA Bankos ügyfél, akit ne foglalkoztatna a gondolat, hogy mit is kezdjen jelenlegi bankszámlájával. Mégis milyen lehetőségek vannak? Egyáltalán mire lehet számítani majd az OTP Banknál? Összeállításunkkal megpróbálunk segíteni, hogy megalapozott döntést hozhass.

November 1-jével az AXA Bank végleg lehúzza a rolót, nem nyújt tovább pénzügyi szolgáltatást. A bank ügyfeleként két forgatókönyv közül választhatunk

  1. megszüntetjük a bankszámlánkat, vagy
  2. OTP Bankos ügyfelek leszünk a jövőben.

A bankszámla megszüntetését személyesen bármelyik AXA régióközpontban elintézhetjük, de akár postai úton is kezdeményezhetjük. Ez utóbbinál viszont fontos, hogy felmondó nyilatkozatunk legkésőbb október 28-ig beérkezzen a bankhoz. A megszüntetéséért külön nem kell fizetni, a számlán lévő pénzünk kiutalásának díját azonban nem ússzuk meg.

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy az OTP Bank ügyfelei leszünk, a bankszámla átruházása kapcsán nincs különösebb teendőnk. Ami viszont fontos, hogy az AXA Banknál nyilvántartott személyes adataink, különösen a levelezési címünk és telefonszámunk naprakészek legyenek.

Mire lehet számítani az OTP Banknál?

Az AXA Banknál elérhető négy számlacsomag helyébe kettő lép az OTP Banknál. Az OKÉ 1, OKÉ 2 bankszámlával rendelkezők az OKÉ 5 számlacsomagba kerülnek, míg az OKÉ 3, OKÉ 4 bankszámlásoknak az OKÉ 6 számlát nyitja meg az OTP Bank.

Új díj vagy költség bevezetésével nem kell számolni, viszont a díjmentes számlavezetésnek és a bankszámlákhoz kapcsolódó kedvezményeknek (eseti és rendszeres átutalások, csoportos beszedési megbízások, bankkártya, stb. kedvezmények) búcsút lehet inteni.

A kedvezményes csomagdíj feltétele az új OKÉ 5 számlacsomagnál ugyanaz lesz, mint a jelenlegi OKÉ 1-nél. Legalább havi 50 ezer Ft-os bankon kívülről érkező jóváírás (ez akár két részletben is érkezhet), vagy 500 ezer Ft-os megtakarítás mellett 300 Ft-ba kerül havonta a számlavezetés. Ellenkező esetben 450 Ft-ot számít fel a bank.

Az eseti és rendszeres átutalások, valamint a csoportos beszedések díja az OKÉ 1 bankszámlával rendelkezők számára kedvezően változnak, OKÉ 2 bankszámlásoknál nem módosulnak. A díj egységesen 50 Ft + 0,3%, maximum 6.000 Ft.

A netbank és a mobilbank továbbra is díjmentes lesz. Az SMS szolgáltatások közül a számlamozgásokról küldött SMS-ek díja 25 Ft-ról 19 Ft-ra csökken, a kártyaműveletek üzenetei változatlanul 19 Ft-ba kerülnek majd. Havidíja továbbra sem lesz a szolgáltatásoknak. Fontos különbség, hogy az OTP Banknál egyelőre még nincs olyan szolgáltatás, amivel az SMS-ek alkalmazás üzenetekre (ún. PUSH üzenetekre) cserélhetőek.

Hasonlóan alakul az OKÉ 3 és OKÉ 4 összevonása is. Az új OKÉ 6 számlacsomagnál a kedvezményes csomagdíj feltétele a jelenlegi OKÉ 3-éval egyezik meg. Legalább havi 200 ezer Ft-os bankon kívülről érkező jóváírás (szintén akár két részletben is érkezhet az összeg), vagy 2 millió Ft-os megtakarítás mellett 100 Ft-ba kerül a számlavezetés havonta. Ellenkező esetben 2.900 Ft-ot számít fel a bank. Az OKÉ 3 bankszámlával rendelkezők számára kedvezően változnak az átutalási díjak, OKÉ 4 bankszámlásoknál nincs változás. A díj egységesen 0,3%, maximum 6.000 Ft. Netbank, mobilbank, SMS tájékoztató szolgáltatás terén ugyanaz az a helyzet, mint az OKÉ 5 számlacsomagnál.

Minden számlacsomagnál lecserélésre kerülnek a bankkártyák, ez viszont semmilyen plusz költséggel nem jár. Nincs kártya kibocsátási díj és az első évben bankkártya díjjal sem kell számolni. Továbbra sem kell majd fizetni a kártyás vásárlásért és nem változik a bankautomatából (ATM) történő készpénzfelvétel díjszabása sem. A World kártyával rendelkezők viszont kénytelenek lesznek elbúcsúzni a plasztikkal elérhető díjmentes készpénzfelvételektől.

A számlavezetés tehát egyértelműen drágul, viszont a kedvezményes havidíj feltétele bizonyos esetekben enyhül. És bár bankkártyával rendelkezőknek egy évig nem kell fizetni a plasztikért, véleményünk szerint ez még azért kevés a maradásra bíráshoz. Főként, hogy a megszűnő kedvezmények miatt az OKÉ 1 bankszámla kivételével az átutalási költségek a legtöbb esetben emelkedni fognak.

http://bankmonitor.hu/cikk/axa-bankos-vagy-akkor-e...

Alapszámla

#778703 *Stiv*

Jön az olcsó alapszámla, jövőre itt az ingyenes is!


Egy most megjelent kormányrendelet értelmében nemcsak egy olcsóbb alapszámla lesz elérhető a fogyasztók számára, de előkészítés alatt áll annak ingyenes verziója is.

Szeptember 18-ától lép hatályba az a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, mely az alapszámla bevezetéséről rendelkezik. Ennek értelmében az alapszámla egy alapszolgáltatásokat biztosító, forintban nyitott és vezetett fizetési számla lesz, ami lehetővé teszi:

  • a készpénz be- és kifizetést,
  • az átutalások teljesítését és fogadását,
  • beszedési megbízás teljesítését,
  • kártyás és érintés nélküli fizetést.

Minderre azért is szükség van, mert a 2014/92/EU fizetési számla (PAD) irányelvet 2016. szeptember 18-ig kell ugyanis átültetni a magyar jogrendbe, ennek pedig része az alapszintű fizetési számla bevezetése. A cél ugyanis az, hogy mindenkinek legyen valamilyen bankkapcsolata.

Az alapszámlával kapcsolatban fontos feltétel, hogy

  • a fizetési műveletek száma nem korlátozható,
  • nem kapcsolódhat hozzá hitelkeret,
  • kizárólag egy tulajdonosa lehet,
  • a szerződést nem lehet más pénzügyi szolgáltatás igénybevételéhez kötni.

Mibe kerül?

Az alapszámla egyik fontos ismérve amellett, hogy a legszükségesebb alapszolgáltatásokat biztosítja, hogy a számlavezetésre vonatkozó díjat is a megjelent rendeletben rögzíti a kormány.

Ez alapján a számlavezetés díja nem haladhatja meg az esedékességet megelőző év utolsó napján érvényes havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát. Ez azt jelenti, hogy jelenleg legfeljebb 1575 forint lehet.

Ezen túlmenően azonban készpénz befizetés, kártyás fizetés, valamint számláról történő beszedés során külön díj vagy költség nem számítható fel.

Ki veheti igénybe?

Az alapszámla használatára alapvetően azok lesznek jogosultak, akiknek nincs más számlájuk és rendelkezési joguk sincs bankszámla felett. Persze, ha bizonyíthatóan elindította a korábbi számlájának felmondását, vagy a rendelkezési jog megszüntetése elkezdődött, akkor minden további nélkül élhet az alapszámlával.

A bank az alapszámla iránti kérelem benyújtását követően legfeljebb 10 napon belül köteles döntést hozni annak elfogadásáról vagy az elutasításról.

Jön az ingyenes verzió is!

Szintén a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, mellyel az alapszámla ingyenes formájának bevezetéséhez szükséges feladatokat jelöli ki a kormány.

Ebből kiderül, hogy az emberi erőforrások, a nemzetgazdasági, az igazságügyi és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata lesz október 31-ig kidolgozni a szociálisan rászoruló személyek számára a díjmentes konstrukció kidolgozása. Így 2017. január 1-től lehetne bevezetni azt. Erről a Magyar Nemzeti Bankkal egyeztetve kell döntést hozni és a feltételeket meghatározni.

Egy év múlva, 2017. szeptemberi 30-ig pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek értékelnie kell majd a tapasztalatokat és ha szükséges jogszabálymódosításra kell javaslatot tennie.

http://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/Jon_az_o...


erste

#777709 *Stiv* Előzmény: #777705

A magyar állam és az EBRD is kifizette az Erstét

Augusztus 11-én lezárult az Erste Bank Hungaryt érintő részesedésvásárlási tranzakció, az NGM közleménye szerint a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben, valamint átutalta a vételárat.

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. Az érintett felek 2016. június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, ez alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/a_mag...

erste

#777705 *Stiv* Előzmény: #777443

Párszor lement a nap míg rájöttek,hogy jogtalanul terhelték meg az emelt díjjal a számlámat.Már vissza is utalták a reklamált összeget.Már melegítettem másik számlacsomagra.

Az erste group mai teljesítménye.

24,725 € +1,39% +0,34 €

K&h zéró

#777442 *Stiv* Előzmény: #777441

Ahogy felmondják a zérós ügyfelek számláit,úgy később az ingyenes okos számlákat is megszüntetheti a k&h. Az okos számla nekem full ingyenes,lehet nemsokára ez is veszélybe kerül.

A Merkantil Mobil Betéts…

#777441 *Stiv* Előzmény: #777404

Egyre több a nullás számla


Felbolydulhat a piac, ha elkezdenek új bankot keresni a K&H egykori zérós ügyfelei. Szinte minden banknak van nullaforintos számlavezetési ajánlata – a K&H-nak is –, igaz, valódi díjmentesség nehezen érhető el.Néhány napig élvezhetik már csupán a K&H Zéró bankszámlacsomagját az ügyfelek. Az interneten utalgatóknak teljesen ingyenes csomag augusztus közepén megszűnik, a használóknak másik számlacsomagot vagy másik bankot kell választaniuk. A K&H volt az utolsó a hazai nagybankok közül, amelyik fenntartotta a tranzakciós illeték bevezetése előttről származó, rendkívül kedvezményes számlacsomagot. A hitelintézetek többsége a közteher 2013-as bevezetése után nem sokkal megszüntette a hasonló szolgáltatásait.

Az ingyenes bankszámla azonban olyan mézesmadzag, amellyel nagyon sok jó ügyfelet szerezhetnek a bankok, így bő három évvel a tranzakciós illeték bevezetése után ismét tele van a piac ilyen ajánlatokkal.Gyakorlatilag egyetlen nagybank sincs, amely bizonyos feltételek teljesítése esetén ne nulla forintért vezetné egy lakossági ügyfél bankszámláját. A feltételek pedig egyre lazábbak. Míg kezdetben kiemelkedő jövedelmet vagy hatalmas megtakarítást vártak el a bankok a díjmentes számlavezetésért cserébe, ma már átlagos jövedelem mellett is sok ajánlatot talál az ügyfél.Teljesen ingyenes bankolás ugyan többnyire nem érhető el, de számos olyan konstrukció van a piacon,amelynél az éves költségek minimálisak, leszoríthatók 2-3 ezer forintra.Vannak bankok, amelyeknél csupán a bankkártya éves díját kell megfizetni bizonyos feltételek teljesítése esetén.

Az átutalások, csoportos beszedési megbízások – legalább egy bizonyos határig – ingyenesek. Ezt a stratégiát követi egyebek között a CIB, az Erste és a Raiffeisen is. Azt persze mindhárom hitelintézet elvárja, hogy hozzájuk érkezzék az ügyfél fizetése vagy nyugdíja, de a nullaforintos számlához nem kell kiemelkedő jövedelem. A CIB megelégszik a minimálbérrel, az Erste és a Raiffeisen átlagosnak mondható, havi 150 ezer forintos jóváírást vár el.


Nem éri meg a banknak

A bankoknak egyébként önmagában nem éri meg az ingyenes bankszámla és bankkártya nyújtása. A bankkártyák legyártása költséget jelent, ráadásul a plasztiklapok után tranzakciós illetéket is fizetnek az államnak, az érintésmentes kártyáknál ez évente 500, a normál bankkártyáknál 800 forint. Az ingyenesen biztosított átutalások után szintén meg kell fizetniük a 3 ezrelékes közterhet, ahogy az ingyenes készpénzfelvételek után is a 6 ezreléket. Nyilvánvaló hát, hogy a számlavezetésen elszenvedett veszteséget más módon próbálja a legtöbb hitelintézet behozni vagy mérsékelni. Egyik módja ennek, hogy bizonyos kényelmi szolgáltatásokért már komoly díjakat számolnak fel: pénzbe kerül a papíralapú számlakivonat vagy a tranzakciókról érkező sms. A másik módszer a kártyás vásárlás ösztönzése. A vásárlásnak ugyanis lényegesen kisebb a tranzakciós illetékterhe, mint a készpénzfelvételnek.


Olyan hitelintézetek is vannak, amelyek – az első évben legalábbis – elengedik az átlagosan 2–4 ezer forint közötti kártyadíjat, cserébe viszont bizonyos szolgáltatásokért számolnak fel díjakat. A banki átutalások, csoportos beszedési megbízások például pénzbe kerülnek. Ezt a vonalat viszi egyebek között az OTP, a Sperbank vagy a nullás számlacsomagot most megszüntető K&H is. Utóbbi banknál a számlavezetési díj nullázásának egyébként még az is feltétele lehet, mekkora megtakarítással rendelkezik az ügyfél a pénzügyi csoportnál. Mindenesetre ha egy kliensnek kevés átutalása van, érdemesebb lehet az ingyenes bankkártyát kínáló ajánlatok közül szemezgetnie.

http://www.vg.hu/penzugy/egyre-tobb-a-nullas-szaml...

A Merkantil Mobil Betéts…

#777404 walex

A Merkantil Mobil Betétszámla bezárta kapuit, új már nem nyitható és utalni/befizetni se lehet a számlára. Kár érte.
Remekül ki lehetett kerülni vele minden a Fidesz-KDNP által 2010 után bevezetett banki "átnemháríthatónemmegszorítást".

Számlavezetési díj 0, kp felvétel 0, bankkártya se kellett hozzá, fizut simán rá lehetett utaltani.
Gondolom, egyre többen rájöttek erre a kiskapura és inkább bezárták azt, mert túl nagy biznisz ez nem volt nekik.


erste

#777320 *Stiv* Előzmény: #777296

Soha nem volt még ilyen magas az Erste Group nyeresége,

akkor szeptember 1-től el lehet törölni a 350 ft./hó értékpapír számlavezetési díjat.

erste

#777226 *Stiv* Előzmény: #777193
Az erste válasza 3 napig tartott,micsoda gyorsaság. Meg is kaptam az ügyfélbarát választ, na több pénz itt se lesz.Ha jobb csomagot kínálna más bank akkor átvinném az összes zsetont...A legközelebbi erste fiók úgy is hasznavehetetlen,tök felesleges oda-vissza 15 km-t.utazni. Semmit nem képesek helyben elintézni.