epp akartam irni, h. ne ismeteld mär unäsig a teziseidet...gyarmati marhasäg...
epp akartam irni, h. ne ismeteld mär unäsig a teziseidet...gyarmati marhasäg...
Én tudom mikor lettünk bóvli..ne kelljen már mindent szájba rágni.. 2008 válság 2010 választás.nyer a fidesz-kdnp
komcsiknál nem volt leminősités..fidesznél mindjárt ahogy nem akartak hitelt felvenni.... addig nem is kellett betartani az eu hiányt utána hirtelen eljárás..
Fidesz 6% hiánnyal tervezett amivel növekedést akart elérni..ezt nem akarták.
sztem bárki láthatja, politikai nyomásgyakorlásra használják a minősitéseket..az IMF-et.. az eu parlamentet.
Nem ellenünk a világ csak nem akarnak kiengedni minket a gyarmati sorba.. számomra ez tény..ez szabadságharc..
de nem offolok a görögbe.
http://www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=160387
2011 ben vágtak minket bóvliba a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt
olvastam..el is csodálkoztam..de a többi jó..emléxem egálban voltunk sőt..
http://www.businessinsider.com/france-default-risk-2010-6
http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2010/02/25/chart-of-the-day-greek-bonds-and-cds/
http://www.netfolio.hu/befektetesi_tippek/mi_lesz_ha_bovliba_kerulunk
Ajánlom figyelmedbe a grafikont a cikk kb közepén. A válságtól kezdve csökkenek az állampapírhozamok a kormányváltásig.
Te elolvastad az első 2 bekezdést? Mert abban leírják, hogy magyarország cds felára 196 pont volt, a görögöké akkor ment 620 alá. Az azért nem ugyanaz.
sokan felejtenek.. 2008ban volt a válság és a kormányváltás..
fidesz felfedte a libsibal pénzügyi ügyeskedéseit (bár kétlem maguktól tették volna)..pénzügyi csőd közelében volt az ország.
2010ben volt már egy örög válság..CDS-ünk a görögökével volt azonos..
egy kis olvasnivaló..kb 2percalatt találtam..
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/meredek-zuhanasok-a-bovli-gorogok-miatt-314350
és persze nyomta a libsibal sajtó az unortodia miatt lettünk leminősitve..
Nincs nagy vita köztünk szerintem a kérdésben. :)
Olyasmi ez kb mint nálunk kicsiben pl cigányok felzárkóztatása. Nem teljesen jó példa sok szempontból, de vannak hasonlóságok.
Lehet , hogy az lenne a legjobb megoldás cigánykérdésre, önteni nekik a pénzt, hiteleket ami mögött a többi adófizető áll. Abból kiindulva, hogy a sok pénzből jobb életkörülményeik lesznek , fogyasztanak , taníttatják a gyerekeiket , és a többi. Lehet , hogy ezt kellett volna csinálni 25 éve.
Csak ezt elfogadtatni a társadalommal, egy ilyen kísérletet? Nehéz ügy lenne.
Németek nem teljesen így de hasonló dilemmával küzdenek eur zónán belül a déli országokkal.
Könnyen lehet, hogy a nagyvonalúság lenne tényleg a legjobb, nem kicsinyeskedni szarakodni itt.
De azért a német kancellár megértem, hogy nehezen szánja rá magát.
Igen, nagyon nehéz ügy ez. Lehet, hogy igazuk van, és tényleg ha így indulnak 2008-ban teljesen más pálya lett volna.
De ehhez a németeknek a saját mentalitásukat meg kellett volna tagadni. Könnyen lehet, hogy ezt kellett volna.
De megértem, hogy miért nem tették. A szempontjaikat. :)
Ha a kérdés az, hogy ez óriási versenyhátrány e Eu-nak, hogy egy lazításnál figyelemmel kell lenni arra, hogy itt vannak más típusú országok is, csak óvatosan. Akkor egyértelműen igen. Ebben teljesen igazuk van, szerintem senki nem vitatja a világon.
De ha a kérdés az, hogy ezt teljesen figyelmen kívül lehet nyugodtan hagyni, le kell szarni, és önteni a lóvét, az már bonyolultabb mint ahogy az egyetemről megüzenték Merkelnek vsz. :) Kibicnek nem drága a dolog, csak hát itt vkinek állni kell a számlát is.
igazad van, de u. akkor ez nem igazán lényeges
Ált. adósságleírással (spanyol, port, görög, olasz stb) lehetne leggyorsabban jó növ-i pályára állni.
Ettől függetlenül kéne olyan szabályozás, fék, gát, h. ne lehessen dorbézolni hitelre
Olvastam a levelüket Merkelhez. Usa az első pillanattól pénzöntéssel gyorsabban kijött a válságból mint EU a költségvetési megszorításokkal, és azzal, hogy a QE-ben is óvatos volt, későn is stb.
De ahhoz vsz nem kell közgáz professzornak lenni, hogy lássa vki egy EU-n belül a problémát az okozza, hogy nem egy ország ami saját magának a költségvetését elengedi. Itt egy görög, spanyol , olasz társaságot kellett volna lazításokkal kezelni aminek a kockázatát legnagyobb részben a németek viselték volna.
I vh után németeket agyonszorították jóvátételekkel, szó szerint majd éhen haltak, jött is II. vh. Utána Marshall segélytől kezdve ezek a hitelelengedések.
De azért nem összehasonlítható vsz egy világháború utáni vesztes fél gazdasági megsegítése, egy EU közösségen belül békeidőkben fejre álló ország megsegítésével. Ha azt látom, hogy ezek majd éhen halnak akkor persze , de annak nagyon rossz üzenete lenne dolce vita és akkor csak úgy elengedni a hiteleiket. Mindenki ezt csinálná akkor. Felvenne annyi hitelt amennyit csak lehet, jó életszínvonal aztán nem tudom visszaadni engedjétek el, de rosszabbul se akarok élni.
Azért kicsit árnyaltabb ez a történet mint amit a profok itt megírnak Merkelnek vsz.
Elmondta beszédét az Európai Parlamentben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Ennek lényege az volt, hogy Görögország a hétvégi népszavazással egyértelműen kinyilvánította, hogy eleve van a megszorításokból, és egy gazdaságélénkítő, fejnehéz (“front-loaded”, tehát az elején még inkább újabb támogatások folyósításával járó) növekedési programot szeretne.
Ez utóbbi pontosan az, amit nem fog megkapni az eurózóna többi kormányától.
(Hiába lenne benne egyébként gazdasági logika, ahogy azt az utóbbi öt év görög megszorításainak sikertelensége mutatja.)
Egyrészt a közvélemény elég erősen a görögök ellen fordult az eurózóna országainak többségében, másrészt Berlinben és néhány másik országban továbbra is úgy gondolkodnak, hogy stratégiai szempontból sem biztos, hogy jó ötlet engedni Görögországnak, mert akkor esetleg Spanyolország is hamar hasonlót fog követelni, abból pedig kész dominóhatás lesz.
Az eurózóna többi részében egyébként sem bíznak Cipraszban, bármennyire is szimpatikus dolgokat mond néha, például a korábbi görög kormányok korrupt/csaló /felelőtlen politikájáról, vagy arról, hogy nem tűrhető tovább az adóelkerülés kultúrája Görögországban. Pedig a bizalomépítés nagyon fontos lenne egy olyan pillanatban, amikor az európai intézményrendszer többi részéből csőddel fenyegetik az országot, ahol már másfél hete leállt a gazdaság nagy része.
Ciprasz arra hivatkozott beszédében, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a görög demokráciát. Csak hát a görög miniszterelnöknek továbbra sem sikerült megértenie, hogy itt már nem csak a görögök demokráciájáról van szó, hanem 18 másik országéról is, ahol szintén van egy közvélemény, akit meg kellene győzni az eurózóna működésének problémáiról, mielőtt újabb pénzeket kérnének tőlük.
ez se piaci alapon működött...
Eladtak féléves kincstárjegyeket a görögök 2015.07.08 11:01
Sikeresen értékesített 1,625 milliárd eurónyi 26 hetes kincstárjegyet Görögország - jelentette a Reuters. A hozam 2,97 százalék lett, a fedezettség pedig 1,3-szoros volt. Az aukció után várhatóan ki tudja majd fizetni a pénteken lejáró 2 milliárd eurónyi kincstárjegyet a görög állam, vagyis megint kapnak pár nap haladékot.
Felejtsd el a görög parát, itt a következő krízis
http://www.portfolio.hu/vallalatok/felejtsd_el_a_gorog_parat_itt_a_kovetkezo_krizis.5.216678.html
már a neve is vonzó, ugye? :)
pont ezt a bankot néztem ki :)