Egyetértek Dr.ursival, először le kell vinni és utána egyszerűen kivezetni a devizahiteleket olcsó forinthitellel. Mert akkor ezért már senki sem szólhat.
mert nem lehet mindent egyszerre !
főleg azért mert külföldről rögtön beleugatnának és mindenféle módon és módszerekkel próbálnának nekünk mindenben és mindenhol keresztbe feküdni.
eljön annak is az ideje.
de sztem a lakosságnak ilyen bubor +2-3% lesz :o)
Miért nincsen 2%-os lakóingatlanhitel? A bankok miért adják még mindig 9-10%-ra?
Bár nem vagyon nagy ivó, de ahogy nézegettem a tömény árakat (Uniqum szilva, whiskeyk) nem magasabbak mint évekkel ezelőtt (kommersz szeszeket nem tudom), a sörök se kerülnek többe.
És ez nem más, mint maga az ORTHODOX KÖZGAZDASÁG.
Amikor minden világosan következik mindenből, érthető, átlátható és logikus.
khm.
sok-sok pénzt kell betolni a gazdaságba hitelek formájában lásd 2%.
ha a program negyedéves 250 mrd-ről szól akkor rendben is vagyunk :o)
ugyanarról beszélünk.
ez gyengíti a forintot drágítaj az importot fogyasztás is beindul ha lakosság is kapna valami ócsó hitelecskét amivel szabadulhatna ... forint meg lehetne akármennyi :o) inflát 2-3% között tudja tartani bármilyen forintnál, HA pörgeti a gazdaságot, de kontrollálja a közműszolgáltatások díját, a jövedéki adót és az áfát.
ennyi.
Tárgyi tévedés, attól nem lesz infláció, ha leértékeljük, egészen pontosan a 365 HUF/EUR-ig semmiféle inflációs nyomás nem lenne (vö tanulmányom és az abban idézett finn példa).
Nálunk inflációt vagy hamisítással (csinovnyik magyargyűlölők módszertana), vagy pénznyomtatással lehet csinálni. Márpedig ha defláció lenne, akkor pénzt kell nyomtatni, mert különben veszettül elkezdene erősödni a forint.
Nincs itt semmi gond, csak kiderül az igazság.
Az, amit eddig annyiszor mondogattunk, hogy a marxista infláció nem létezik, az egy tömény hazugság volt, amire építve áremeléssel ki lehetett fosztani a lakosságot. Ahogy megszűnt a csinovnyik irányítás a jegybankban, természetesen ki is derül az igazság, és az igazság az, hogy igen komoly defláció van az országban 1990 óta, amelyből csak a bérek maradtak ki.
Ennek megfelelően, ennek a kiárazás megtörténhet akár QE formájában is, azaz a jegybank lenyomtat annyi pénzt, amennyi AZ EGÉSZSÉGES ÉS VALÓDI inflációhoz kell és benyomja a gazdaságba.
Na majd akkor lesz csodálkozás.
Ja igen, ehhez elég annyi, hogy a dohány és alkoholtermékek adóját leviszik egy kicsit, mert akkor ugye defláció is könnyedén kimutatható...
a **** !
nézd, inflát csak úgy tudunk majd csinálni ha leértékeljük a forintot ...
"Sőt, figyelve az árfolyamatokat, ma már inkább azon aggódhat a jegybank, hogy az infláció kiesik a célsávból: amennyiben az árak lefojtottsága nem változik, illetve a mezőgazdasági termés is jó lesz, aligha kezdődik kettessel az éves fogyasztói árindex a következő hónapokban. Éppen ezért azok a hosszabb távon jelentkező tényezők, melyek a későbbiekben inflációs kockázatot jelenthetnek, egyelőre a távoli ködbe vesznek."
Jól hallom?! Túl alacsony lesz az infláció? Pedig szegény Simor Bandi, hogy izgult emiatt és tartotta magasan az alapkamatot. Remélem, most megnyugodott a lelke :-)
http://www.portfolio.hu/gazdasag/meglepetes_zuhan_az_inflacio.182473.html
Én magam részéről kivettem a dohány és szeszes ital tételt (nem fér a fejembe, hogy ennek, hogy lehet egy külön kategóriát emelni, ellenben az ingatlanárak nem szerepelnek benne. Gyanúsan kedvezett ez a számítási mód a deviza alapú jelzáloghitelezés korszakának), és bizony 0% körüli inflációt kapunk.
Egyetértek, az 5% tipikusan a zsebretesszük kategória volt, és ami még rosszabb: Amikor visszament 25%-ra, akkor abból viszont csont nélküli áremelés lett.
A 12%-ra csökkentés viszont ennél jóval nagyobb, és többnyire ellenőrizhető is lenne, tehát EGY PRÓBÁT megérne egy olyan gazdasági évben, amikor ennek a kockázata betervezethő lenne a költségvetésbe. Ez viszont bizonyosan nem ebben az évben van, a következő évben erősen megkérdőjelezhető lenne egy ilyen intézkedés célja (választási költségvetés?!), de 2015-ben - ha marad ez a kormány - meg lehetne próbálni.
Most nem, ez az év túl feszített a kísérletezéshez.
3,7 az infla.
mehet tovább le a jbk.
be kell indítani a magyar banki hitelezést olcsó kamatokkal forintban és ontani a pályázati eus pénzeket mellé.
akkor majd lesz a gdp is pluszban :o)
Láttam már áfacsökkentést.
A semmi nem változott kategória volt a fogyasztók és a nagy lenyúlás kategória volt a kereskedők részéről.
Szerintem idén nem engedhetjük meg magunknak a kísérletet, jövőre éppen meg lehetne próbálni.